Tuesday, 9 February 2010

(16) Werk aan de Winkel

De afgelopen tijd ben ik druk bezig gegaan met onderzoeken van de dingen die in het vooruitzicht liggen:

- økologisk groenten kweken, wat komt daar zoal bij kijken?
- wat moet er allemaal geregeld worden, qua (NL-NO) overheid?
- door een vervelend incident bij Funda, mij daarin moeten verdiepen
- bedrijfsplan opgesteld en naar Norge gezonden
- taalcursus
- 'ik vertrek' gekeken
- wat voorbereidend werk inzake leveranciers in Norge
- zelf verhuizen uitgezocht, berekening gemaakt
- eerste Noorse email


Al met al een hoop werk dus!

Het økologisk kweken, daar komt vooral het maken van compost bij kijken. Lijkt mij leuk om te doen. er is op internet heel veel info over, wat ik met plezier heb gelezen! Zaaitabellen bestudeerd, en mij verdiept in vollegrondsgroenten.

Regelen en stopzetten van dingen. Voor veel dingen is het nog te vroeg. Zo zal ik mij uit & in moeten schijven bij de gemeente & belasting, maar dat kan pas als ik mijn woonadres in Norge heb. Ook voor ander dingen kan je pas iets stopzetten als je een definitieve vertrekdatum heb. Ik moet er niet aan denken dat in mijn internet opgezegd heb en weken zonder moet zitten! Of zonder elektra? 

Funda... door een erg grove fout (of iets anders wat men niet wil toegeven) is het hele bestand van mijn makelaar van Funda verwijderd!!! Nu zou ik denken dat dit een kwestie van 24 uur is om het euvel te herstellen. Niets is minder waar!!! Het is nu al een dag of tien, en de makelaar denkt niet dat het deze week nog gaat lukken. Ongelofelijk toch?! Ondanks dat men nu de vermelding op Funda via een ander kantoor gaat regelen en een korting op de courtage in het vooruitzicht heeft gesteld, heb ik er geen goed woord voor over.
"je kan toch naar een andere makelaar?"... uiteraard overweeg ik dat, maar blijf hoop houden dat het geluk mij straks weer toe zal lachen, het is overigens niet ondenkbaar dat het verwisselen een stap achteruit zal zijn.


Kommune Drangedal verzocht mij een bedrijfsplan op te stellen. Goed om gedaan te hebben! Het laat je net even iets beter ingaan op de plannen die je in je hoofd hebt. Het mocht gelukkig in het Engels, wat ook al lastig zat was in verband met vakjargon.

Het leren van de taal; het gaat onverminderd door. Stapje voor stapje kom ik dichter bij het doel. Ik begin in mijn hoofd al in het Norsk te denken en zinnen te vormen. Dat schijnt een goed teken te zijn... dus ik ben op de goede weg!

Mensen die ik over mijn plannen vertelde hadden het vaak over het TV-programma 'Ik Vertrek', en ik heb daar nu eindelijk eens tijd voor gemaakt. Het leek mij nooit zo'n toegevoegde waarde hebben. Ik kan mij een bekeken uitzending herinneren (jaren geleden) waarin echt alles verkeerd ging en de plannen helemaal in duigen vielen. Dat leek mij persoonlijk geen goed voorbeeld ter opvolging. "Ja, maar Piet, je kan er toch van leren?". Ja dat is waar, leren van andermans fouten kan nuttig zijn. Ik heb inmiddels twee afleveringen gezien waarbij men naar Zweden verhuisden. Er gaat inderdaad genoeg mis, maar ik geef toe dat het leerzaam is! Vooral is het prettig om te zien dat de taal op het moment van verhuizen nauwelijks beheerst werd. Op dat vlak denk ik al een voorsprong te hebben.  

Heb gekeken naar de dichtstbijzijnde grote winkels zoals IKEA, Apple Store, en de Honda Dealer. Zoals verwacht is geen van die winkels binnen een straal van 100 kilometer te vinden. een bezoek daaraan zal dus al snel een dagtripje zijn (ook niet verkeerd!).

Zelf verhuizen is goed mogelijk, en zou rond de € 1000,- uit kunnen komen. Uitbesteden kost een veelvoud daarvan, en ik zie er nog geen toegevoegde waarde van in. Ik hou dat nog open voor het moment. Bij dit onderzoek was een een bijkomstigheid dat ik er achter kwam dat Larvik een veerboot alternatief is voor Kristiansand; scheelt iets van 80 kilometer (in het voordeel uiteraard...)! De veerdienst gaat eveens vanuit Hirsthals (DK). Het vliegveld van Sandefjord is op zo'n 100 kilometer te vinden met dagelijkse vluchten op Amsterdam, dat is wel iets beter dan het vliegveld van Oslo die op 240 KM afstand ligt!

Vorige week de stoute schoenen aangetrokken en een (best lange... vond ik zelf) email in het Noors geschreven naar de boer waarmee ik samen ga werken. Ik heb er een tiental vragen in gesteld, en ben in afwachting van zijn reactie. Hopelijk is mijn Norsk goed genoeg zodat hij er chocolade van maken kan....hahaha

-