Tuesday, 30 March 2010

(26) Bondens Marked

Veel gestelde vraag: "Piet, hoe ga je straks je groentes bij de klant krijgen?".
Een van de antwoorden is: 'de boerenmarkt' 

Wat is een Bondens Marked?

De Bondens Marked is een markt in Noorwegen waar je als klant voedsel rechtstreeks van de producent kan kopen. 
Aan de verkoper worden de volgende eisen gesteld: 
  
1. De rauwe levensmiddelen worden lokaal geproduceerd en zijn traceerbaar (voor zover mogelijk) 
2. De verwerking is kleinschalig en wordt gedomineerd door vakmanschap 
3. De producenten verkopen zelf hun producten op de boerenmarkt 

  
De eisen zorgen ervoor dat de klant een uniek product krijgt met de focus op herkomst, kwaliteit en smaak. Het vlees is afkomstig van eigen dieren of dieren in de omgeving, de bessen zijn persoonlijk geoogst en de broodjes gebakken in eigen ovens. Omdat de producent zelf de producten verkopen, kan je direct alle informatie krijgen die je wenst. 
  
De boerenmarkt vindt plaats op traditionele pleinen, in parken of in gesloten straten. 
  
Waarom is men met de boerenmarkt in Noorwegen begonnen? 

Meer en meer consumenten wensen lokale voedingsmiddelen en speciale producten. Dit heeft ertoe geleid dat veel boeren over zijn gegaan op kleinschalige productie van zowel oude traditionele voedingsmiddelen als ook nieuwe producten. De boerenmarkt maakt het mogelijk om voedsel te kopen die je niet gemakkelijk elders kan vinden. Men denkt ook dat het een positief element is dat er tussen consument en producent rechtstreeks contact mogelijk is, en hierdoor het beleven van het product intensiever wordt. Samen genieten van voedsel en de eetcultuur. 
  
Door rechtstreekse verkoop op de boerenmarkt hoopt men boeren te helpen bij het kunnen versterken van hun economische positie, evenals het voor Noorse consumenten mogelijk maken meer keuzemogelijkheden te hebben. Door het uitschakelen van de tussenhandel, zal de boer meer verdiensten halen uit zijn producten, en de consument op zijn beurt zal speciale producten aangeboden krijgen tegen een veel lagere prijs, dan wanneer het voedsel door alle niveaus in de voedingsindustrie zou zijn gegaan. 

"Goedkoop voedsel" is echter niet het belangrijkste thema op de boerenmarkt, belangrijker zijn de kwaliteit en diversiteit. 

  
Waarom het kopen van lokale voedsel verstandig is? 

Tegenwoordig wordt veel energie gebruikt om voedsel van de ene naar de andere kant van de wereld vervoerd te krijgen voordat het uiteindelijk de consument bereikt. Dit betekent een behoorlijke druk op het milieu, en daarnaast de verhoging van het risico van verspreiding van gevaarlijke planten- en dierziekten. 
Door het lokale voedsel toegankelijker te maken, zal de consument een betere kans krijgen om meer over de voedsel productie zelf te leren. Op de boerenmarkt benadrukt men openheid en traceerbaarheid. De klant heeft het recht om te weten waar en hoe het voedsel geproduceerd wordt. 
  
Wees nieuwsgierig naar het voedsel

De variatie van de beschikbare producten verschilt van markt tot markt gedurende het gehele seizoen. Meestal vindt je er spannende boerderij-kaas, ecologisch vlees, vis en wild, vers gebak, honing, fruit, bessen, groenten en nog veel meer. Je ontmoet op de boerenmarkt de producent in levende lijve. Dit geeft je een unieke gelegenheid om uit te vinden waar en hoe het voedsel geproduceerd wordt. hoe het vanaf de velden, fjorden en bergen - helemaal naar uw eettafel komt. 
  
Lokaal voedsel is goed voedsel

Kopen van lokaal voedsel is een eenvoudige en aangename manier om het milieu te redden. Het voedsel behoeft niet over grote afstanden getransporteerd te worden. Je krijgt zodoende het voedsel zonder onnodige toevoegingen, kakelvers aangeboden. 
Alternatief: "Als je een kakelvers ei wilt, moet je een kip te kopen!"


-