Sunday, 20 February 2011

(82) Wintervakantie!

Maandag mijn klant in Lillesand bezocht en afspraken gemaakt voor de levering van groenten in dit jaar. Helaas is hun klantenbestand niet gegroeid, dus zullen de aantallen ongeveer gelijk blijven. Het verschil met vorig jaar is dat ik nu weet wat men wil hebben en hoeveel! Dat is voor mij heel veel waard! Vorig jaar deed ik alles op goed geluk!

Ik vind trouwens dat het tijd word dat ik me in wat rustiger vaarwater ga begeven. Het afgelopen jaar met mijn kano behoorlijk wat golven peddelend moeten nemen, en daarbij hield ik gelukkig steeds een droog pak.
Succes hebben is okay, toch zou ik liever door het peddelen zelf vooruitkomen in plaats van dat ik ermee steeds het een en ander moet trotseren. Die tijd zit er volgens mij aan te komen! Ik voel het! Niet op z'n minst omdat ik straks van de kosten van mijn huis in NL af denk te zijn.
Een van mijn doelen bij het emigreren was, meer tijd te hebben voor 'Leven'! Geen slaaf te zijn van de uitgaven! Kortom: een jaarinkomen genereren dat voldoende is, ruimte voor vrije tijd geeft, en kwaliteit van leven biedt! De combi groentenverkoop & werken op het ski-senter, moet dit mogelijk maken denk ik.


Toen ik een jaar geleden besloot dat ik naar Drangedal zou verhuizen, keek ik dagelijks naar de webcam van Gautefall. Ik keek met name om een beeld van het weer te krijgen; sneeuwde het en zo ja, hoeveel? En ook om te zien of het ski-oord een beetje bezoekers trok. Het is toch wel heel bizar dat ik er nu gewoon werk!!!!!! Als je het me een jaar geleden had verteld dat ik er nu zou werken, had ik je voor gek verklaard! Ik had wel meteen "ja' gezegd, als het me was aangeboden! 

Deze week was het vrij druk op mijn werk; in Denemarken genoot men van een wintervakantie. Als ik het zo inschat is standaard 50% van de bezoekers van Deense afkomst, en dat was nu nog meer. Het hebben van Deense klanten klinkt opmerkelijk, maar het is eigenlijk best logisch. Denemarken is met de veerboot vlakbij, zelf hebben ze geen bergen om op te skiën, dus komen ze naar Drangedal. Op vrijdag rijden ze vaak in colonne van Larvik naar Gautefall, vaak ook bussen vol met Deense wintersporters. De komende week heeft Telemark een week vakantie en dat was gisteren al goed te merken! Bij elkaar hebben we zaterdag met alle liften iets van 10.000 personen vervoerd! En dan te bedenken dat ik een week eerder op zondag de hele dag geen poot heb uitgestoken, erg rustig op mijn lift en het volk wat er kwam had geen hulp nodig... de minuten  duurden uren!

Als je bij de ski-lift staat heb je soms een opvoedingsdillema: help ik dit kind of laat ik het eerst zelf proberen? Laat ik de ouders wel of niet een tweede keer proberen het kind de lift op te krijgen... Lastig en ik zie het liefst dat ieder een stukje trots of eigenwaarde oogst. Het kind trots dat het gelukt is zelf een liftstang te bekomen. Geen gezichtsverlies bij de ouders als het niet lukt en een 'vreemde' moet het kind helpen.... lastig maar het is een kwestie van op je intuïtie afgaan. Personen waarvan ik niet weet wat ze in hun mars hebben krijgen van mij een poging, en daarna geef ik de hulp, of biedt het aan. Zeker als er een rij staat zoals gisteren (10 minuten) is het een kwestie van doorstroming. Bijzonder publiek trouwens, of eigelijk helemaal niet bijzonder, want zo is het Scandinavische publiek: geduldig! en ik heb in de weken dat ik met wachtende mensen te maken heb gehad nog niet eens gehoord dat het niet opschoot, of ander geklaag. 

... We hebben op Gautefall geen lunchpauze... en als bestuurder van de lift eigenlijk ook geen moment dat je naar de WC kan. Het kan uiteraard wel maar dat moet je daarvoor een pauze via de mobilofoon aanvragen. Dat doe bijna niemand dus pas ik me aan, kwestie van niet meer dan 75cl in werktijd drinken... Dat is voor iemand die normaliter het dubbele drinkt, best wennen! Ook het feit dat je geen pauze hebt is wennen! Op mijn vorige werk was het houden van pauze min of meer 'heilig' en onderschreef ik dat volledig... daar ga je dan met je idealen! Het is overigens verboden om de lift onbewaakt achter te laten, en dat lijkt me logisch! Een paar maanden geleden is er iemand ontslagen omdat hij even een broodje ging eten... De reden van het niet hebben van pauze is omdat het te kostbaar is om ook in de pauze bemanning te hebben op alle fronten. Waar een wil is, is een weg, maar goed ik heb er begrip voor.


... De Champagne kon woensdag nog een weekje in de koelkast blijven, want mijn huis is nog niet verkocht. Volgens de makelaar geen reden om mij zorgen te maken; de bank van de koper had gewoon wat meer tijd nodig.

Ik kwam er eergisteren achter dat het laatste door mij gefleste biertje voor geen meter schuimt! Een 'Lager' wat in mijn oren Engels klinkt, en ik zie het voor me dat dit soort bier in een Engelse Pub geschonken wordt; veel bier, weinig kraag... wellicht is het dus heel normaal, maar voor mij wat lastig inschatten, ik kan immers ook een fout gemaakt hebben in de bereiding. Omdat het een biertje is die drinkt als een limonade en ook wel iets van die smaak heeft, ga ik hem zeker nog eens in het vat zetten! Als ook dan de schuimkraag wegblijft zal het wel een karaktereigenschap ervan zijn.

-