Sunday, 21 August 2011

(110) Heilt Vilt Igjen


Dit weekend was er weer het jaarlijks terugkerende 'Heilt Vilt' festival, en werd ik wederom gevraagd om er met mijn groenten te komen staan. Uiteraard was mijn antwoord 'ja' want ik herinnerde mij het succes van vorig jaar nog heel goed. 
Voor je er dan eenmaal met je handel staat... daar komt wel wat geregel bij kijken! Ik moest met name kijken of ik wel genoeg oogsten en verpakken kon, en toen het vrijdag weer volop regende, was het even de vraag of ik wel aan genoeg aantallen zou komen. Achteraf bleek het aantal prima te kloppen, en werd er gisteren al een groot deel van verkocht.
Vooral deden de blauwe bessen van Henk het goed in de verkoop; we verkochten er 72 bakjes van op één dag! Voor mezelf waren de koolrapen, peultjes en courgettes goed in trek. Dit jaar had ik besloten mijn vakantiehulpjes Pieter & Jan te vragen om te komen helpen met de verkoop. Met name was dat voor hen een goede oefening in hoofdrekenen....hahahaha Wisselgeld bepalen is een blijft voor velen een lastig klusje. :-)


Zoals gezegd heb ik vrijdag in de stromende regen de oogstwerkzaamheden afgemaakt. Daarna kon ik in de schuur in Bostrak de boel, voor zover het niet te nat was, wegen en inpakken. Bij elkaar had ik veertien verschillende  groenten & fruit in de kraam staan waarvan er tien van Damfjell en vier van Henk's Hage. Ik kwam op het idee om de bloemen van de prei n vazen te zetten en als decoratie te gebruiken, dat zag er prima uit! En het rook ook nog lekker! :-)

Stromende regen
   
Ook donderdag was ik al druk in de weer met het oogsten, op die dag heb ik uitsluitend peultjes geoogst, waar je bijna een volle dag voor nodig heb. Tegen vijven begon het licht te regenen en werd de lucht zwarter. Mijn biezen pakken en op weg naar de koeling in Bostrak! Onderweg kwam ik een hoosbui tegen en een dag later hoorde ik dat er in sentrum Drangedal een 'Skypumpe' geweest was. (mooi hoe de Noren woorden vertalen!) Dat is vergelijkbaar met een tornado! 'Hier, in Drangedal?!' Het water viel met bakken uit de hemel, en grindwegen spoelden voor grote delen weg! Grova bleef deze tornado bespaard. Op Holte zag ik op vrijdag wel dat het flink geregend had, maar van schade was geen sprake. Waarschijnlijk lag mijn tuin nét buiten de kern van de kolkende wolk. In het sentrum lagen de grindwegen erbij alsof het een oorlogsgebied betrof!!! Hier en daar was echt de helft weggespoeld, met diepe geulen!


Steungaas: de finale...

Vorige week was er geen ruimte meer in het artikel om te melden dat ik het in NL bestelde steungaas eindelijk in ontvangst heb mogen nemen!
Men heeft het dus voor elkaar gekregen om de rol gaas naar Norge te transporteren en uiteindelijk weer terug naar Aalsmeer!!! En dan zou je verwachten dat men toch wel even contact opneemt met de wachtende klant, maar neen! Het was toen Henk belde dat hij dit vernam. Aangezien Henk een week later toch naar NL zou gaan, kon hij het wel meenemen. In ieder geval een transport waar in vertrouwen in had! Pffff.... wat een drama! 

De ganzenhoedster

Ik was aan het werk en hoorde een vreemd ritselend geluid van achter mij... ik keek op en zag over de hele breedte van het pad naar de boerderij, en denk wel 30 meter lang, een koppel ganzen lopen, met daarachter de vrouw van Halvor als hoedster. Het hek naar het grasland stond open, en ik vroeg mij af of ze zo slim zouden zijn om rechtsaf te slaan in plaats van door te lopen tot op de hoofdweg... Opeens werd er vanachter de ganzen door Halvor geroepen 'Piet, kan du stå på veien, så gåsene ikke gå videre?' of zoiets, feit was dat ik begreep dat ik op de weg moest gaan staan en ze tegenhouden. Jaja... als dat maar gaat lukken....hahhaha
Ik rende dus naar het hek en ging er op twee meter vandaan staan zodat ik aannam dat de enige weg naar rechts zou zijn... uh.... neen, fout... de ganzen stopten, en na een tijdje van twijfelen keerden zij zich om en gingen ze al rennend weer terug! Daar kwamen ze Bjørk tegen dus dat was een tijdelijke optie. Naar links mijn tuin in dan??? Mijn God! Nee toch!!!! Ze kwamen dus weer terug en ik maakte de afstand met een paar meter nog iets groter, en vanwege de laatste gedachte ook een paar meter meer naar mijn tuin. Wederom stopten ze... veel twijfel weer, en het duurde een paar minuten voor de eerste door het open hek gingen en de rest op een drafje volgde. Afijn, de ganzen van de boer lopen dus weer op het veld naast mijn tuin. Gezellig! :-)

"Strooi de zaden van vrede en vreugde overal op je pad. Wanneer je weer langskomt, zul je de pracht van de bloemen aanschouwen." 
Boeddha

-