Sunday, 15 January 2012

(129) Hyttefolk


Er is iets aan de hand met de Noren... niets vreemds of ergs, maar ze hebben een bijzondere gewoonte.

Héél veel Noren hebben namelijk een tweede huis in de vorm van een 'hytte'; een vakantiewoning die meestal ergens in een natuurschoon gebied staat. 
Het zijn veelal de mensen uit de stad die zo'n woning hebben en er élk weekend lijken te verblijven! Ze worden hier 'hyttefolk' genoemd en elke vrijdagmiddag zie je ze in colonne richting een van de vele hytteparken trekken. Als je zondag tegen de avond van Drangedal naar Tørdal rijdt, kom je ze wederom tegen; allemaal weer op weg naar huis.
Die hytter zijn trouwens vaak hyper modern! Via de telefoon kan men contact krijgen met de verwarming in het huis, en die met een code aanzetten. Ik dacht in het begin dat ze in een ijskoud huis aan zouden komen, maar dat blijkt dus dik in orde! Ook is er veelal een contract met een boer die met zijn tractor met sneeuwfrees de paden en de oprijlaan sneeuwvrij houdt.


Je moet echter wel geld hebben want die hytter zijn soms duurder dan het huis waar men doordeweeks in woont. Tenzij je de hytte huurt, wat ook veel mensen schijnen te doen. 
Natuurlijk zijn er ook mensen die het zelf bouwen en alleen een kavel grond aanschaffen.
In dat geval mag het net zo primitief of modern zijn als je wil.      


Brouwerij

Het volledig in eigen beheer gebrouwen bier (D.9) heb ik gisteren geproefd... hij is lekker! Errug lekker! Vol en rond van smaak, iets bitter, maar vooral lekker zoetig. Hij geurt daarnaast ook lekker. 
Bij de concentraat projecten is er dikwijls een bepaalde 'gistgeur' aan het bier, maar bij deze is dat er niet. Hij zat slechts 6 dagen in de fles... ja ik kon niet wachten, weet je...hahaha
Als deze D.9 nog een paar weken in de fles mag rijpen, is het ongetwijfeld een toppertje!


Houtdroging Update

De twee zakken met vurenhout die ik half augustus te drogen heb gelegd, zijn inmiddels van 10 naar 5,6 kilo gegaan. 
Het drogen gaat ook nu nog gestaag door, met gemiddeld een paar ons per week. Op welke waarde zal het stoppen? 50% indrogen, vind ik al een hele prestatie!

Daarnaast ben ik een droogproef in de kelder gestart: bij 6-8 graden liggen daar sinds begin november een viertal houtblokken op de grond te drogen. 
Een interessante proef, waaruit het een en ander blijkt! 
Zo droogt het ene blok extreem sneller dan het andere, en opvallend is vooral dat het best rap gaat ondanks dat het 'binnen' ligt en bij een koele temperatuur.
Start  -        nu        - percentage
1) 1237  -  1102 gram (11% indroging)
2) 1772  -  980             (45% indroging)
3) 677    -  443             (35% indroging)
4) 1283 -   628             (51% indroging)

Op het plaatje kan je zien dat (1) een compacter blok hout is, en de andere wat losser qua houtstructuur zijn.


"Je kunt jouw wereld veranderen door je gedachten erover te veranderen." 
Norman Vincent Peale

-