Sunday, 20 May 2012

(140) Ploegwerk


Ik heb goed nieuws en slecht nieuws... "begin maar met het slechte nieuws" zegt men dan meest.
Goed dan; deze week kregen we te horen dat de boer Halvor zoveel moet ploegen dat hij ons stuk niet op tijd af kan hebben. Onbegrijpelijk in onze ogen, dat iets wat je al een half jaar weet, je ineens niet op tijd zegt af te hebben.
Helaas is het zo dat veel Noren niet kunnen organiseren, en daar loop je dan als Hollander tegenaan als het al vijf voor twaalf is... 
Er werd ons constant verzekerd dat ze hun 'best' zouden doen, en kregen echt niet de indruk (in vorige jaren ook niet) dat men niet tot presteren zou komen.

Afijn, het goede nieuws dan; Onze vriend Hendrik-Jan heeft zich bereid gevonden om voor ons te gaan ploegen, en is daar meteen mee aan de slag gegaan. Op dit moment ligt er al een leuk hoekie bewerkt, en de komende week zal hij de rest verzorgen. Komt dus allemaal goed, en voor volgend jaar zullen we niet meer op Noren gaan wachten. Wel erg jammer dat samenwerken niet mogelijk is gebleken!

Septic tank (slamavskiller)

In een uitgestrekt land als deze is het in het buitengebied gebruikelijk om een septic tank te hebben. Zo ook bij mij thuis.
Even in het kort voor het geval dat de lezer niet weet wat zo'n tank precies doet:
WIKI: In de septische put wordt sanitair afvalwater afkomstig van toiletten, douche en bad gezuiverd door bezinking. De bezinkbare delen van de vloeistof gescheiden door de zwaartekracht. Dit bezonken materiaal is een voedingsstof voor bacteriën. Deze maken een deel van het bezonken materiaal vloeibaar en verwijderen het daarna. Het inerte en niet verwijderde bezonken materiaal moet na verloop van tijd geruimd worden door een ruimingsfirma.

Een mooi en eenvoudig zuiveringssysteem in mijn ogen!
Deze week kwamen ze bij mij de 'beerput' leegzuigen.
Dat is trouwens een verplichting, en daarom wordt het leegzuigen geheel buiten de klant om geregeld door de gemeente. Garantie dus dat het op tijd gebeurt. 
Hetzelfde geldt voor de schoorsteenveger, ik meldde het al eens; het is een verplicht nummer, waar je dus niet 'nee' tegen kan zeggen.

(augurken)

(Met de planten van de kasgroenten gaat het zéér goed! vbnb: cherrytomaat, losse tomaat, minikomkommer) 

Knalfuif

De jarige skattjes waren niet te stoppen op 17 mei! Zo opgewonden met hun eenjaars feestje!
Elke dag van de afgelopen week mochten ze al naar buiten. Op gezette of ongezette tijden (ik zie nog geen regelmaat) komen ze even naar binnen, om opgewonden om me heen te lopen en kopjes te geven. Wát een genot om ze zo gelukkig te zien!!!
Na een uurtje zijn ze dan meestal allebei weer binnen en kan de deur weer dicht. Niet verkeerd, want het was vandeweek nog best koud buiten! Op vrijdag hadden we nog een beetje vorst in de ochtend ook. 

Aardpeer

Maandag werd ik erop uit gestuurd om 'aardperen' op te gaan halen in Grimstad.
Deze knollen gaan we dit jaar voor het eerst telen, en we zijn er best enthousiast over. En ik vooral, want ik heb ze ook al geproefd...hahahah Lekker!!! Oh zo lekker! Het smaakt naar nieuwe aardappelen met wat raakvlakken van asperges, bospeen, en schorseneer. Dat gaat vast een succesnummer worden!
We hebben 250 kilo pootmateriaal, wat genoeg is voor een paar duizend vierkante meter.
Wijn

Vorige week de wijn op de fles gezet, en ligt nu in de kelder te rijpen.
Van de totale inhoud van het vat was al een deel geconsumeerd, dus ik had nog flessen over! :-)
Het in de fles doen was een stuk makkelijker dan met bier, omdat het niet schuimt! De klus was dan ook snel gebeurd. De kurkenzetter werkte daarnaast ook prima!


"Het begrijpen van jouw eigen denken, is ook vaak het einde van al jouw smart." 
Krishnamurti 

-