Sunday, 10 June 2012

(143) Tevreden


De weersvooruitzichten waren gunstig, we hadden er zin in!
Maandag ging de grote actie van boerenkool uitplanten van start. Samen met Janine lag ik een week lang op de knieën. 

Het was warm en de voorspelde bewolking bleef goeddeels weg. Ondanks de droogte was de grond niet 'kurkdroog', en dit was voor mij vochtig genoeg om te weten dat de planten het deze week zwaar zouden krijgen, maar het wél zouden overleven.
De grond was veel harder dan we hebben konden, dus van even de plant in de grond drukken was geenszins sprake!
Met een tuinschepje in de hand moesten we gaten zien te krijgen in grond die vaak niets meer was dan een omgekeerde graszode. Zwaar, érg zwaar! Binnen een uur had ik al een blaar op mijn handpalm; geen fijn ding als je weet dat je nog een week te gaan hebt...

Henk en ik besloten dat het toch eerst gefreesd moest worden voor we verder konden.
Onze huis-loonwerker zou woensdag zijn best gaan doen.

(lokatie Bostrak)

Tot die tijd zouden we op een andere lokatie gaan poten, alwaar de grond beter zou zijn.
Dinsdag trokken we dus met een voorrad van 2.000 planten in de Caddy naar 'Bostrak'. Het weer was bijna hetzelfde als eerder en dus kregen de planten het te verduren. De grond was 'beter', maar van een 'luchtig' grondje was ook hier geen sprake.
We deden het er maar mee. De woensdag was de ergste dag qua zonnigheid; de wolken lieten het massaal afweten. De enige troost die de planten hadden was dat het niet warm was, of met 15 graden toch niet té warm. Makkelijk praten voor een mens, maar voor een plant die vanuit een kas komt en de zon op zijn blaadjes krijgt te branden.... uff!

In de middag was de akker met 4.000 planten 'volgezet', en konden we terug naar Holte om daar verder te gaan.
Hendrik-Jan had het freeswerk inmiddels gedaan en we konden dus eindelijk in een luchtig grondje werken.Vrijdagavond viel de eerste échte regen uit de lucht en het regende de hele avond en nacht behoorlijk door. Niet teveel maar precies genoeg! Toen we zaterdag op het land kwamen, zagen we dat de planten er flink van opgeknapt waren. Een rondje over de verschillende lokaties leerde mij, dat er niet een plant was die het loodje had gelegd. Supert!
De grond was geheel vochtig en het uitplanten werd lastiger door aanklevende grond. Maar mij hoorde je niet klagen! De regen was precies op tijd gekomen! Helemaal tevreden met de situatie! Die dag zouden we in theorie alle planten de grond in kunnen krijgen, echter op een bepaald moment waren we door de diverse buien zo natgeregend, dat we het voor gezien hielden om 15:00 uur.

Het werk was nog niet geheel gedaan, maar toch was er een krachtig gevoel van tevredenheid!
Maandag de laatste 1.000 planten doen, en dan kunnen we met het vollegrondszaaien beginnen.

Ontluikend Groen

De aardappelen hebben inmiddels de eerste blaadjes boven de grond uitgestoken, en ook de aardperen kwamen plotseling boven de grond uit. Dat spul groeit hard zeg! Een mooie plant óók!


De planten in de kas gaan ook nog steeds naar wens en de eerste komkommertjes en tomaatjes hangen aan de struik.
Mijn oogappeltjes; de augurken gaan zó goed! Ik weet het niet, maar ik heb het gevoel dat we hiervan wel eens een héle mooie oogst kunnen verwachten!


"Als het je lukt om alleen in het heden te leven, zul je een gelukkig mens zijn." 
Paulo Coelho

-