Sunday, 17 June 2012

(144) Opmerkelijk Onkruid


Onvoorstelbaar dat men hier in Norge de prachtige Lupine's in de berm als 'onkruid' is gaan zien.
Bij mijn weten zijn er destijds een aantal voor het 'mooie' door gemeenten gezaaid, en had men niet voorzien dat het zou gaan 'woekeren' hahahaha Mooi hoor!!!! 
Zelf heb ik totaal geen probleem met deze planten in de berm; ik bedoel, ze zijn toch niet slechter dan gewone bermplanten? Ook in een vaas doen ze het trouwens prachtig!
Inmiddels is het verboden om lupinen in het wild te zaaien...Wéér schapen tellen!!!

De beplanting op Holte is in volle gang en schapen breken met de regelmaat van de klok (net als vorige jaren) los...
Gisteren liepen er een stuk of twaalf tussen onze groenten...*zucht*
Onbegrijpelijk dat de eigenaar dit zelf 'acceptabel' lijkt te vinden. Okay, hij zorgt er elke keer als ze uitbreken (na constatering, dus veel te laat!) voor dat het 'spul' weer achter het schrikdraad komt, maar écht oplossen doet hij in onze ogen niet!
Zoiets noem ik: respectloos richting de groententeler die er schade van krijgt!
Niet dat ik al aangevreten planten heb gezien, maar het is een kwestie van tijd dat de 'kudde' plantjes gaat vertrappen.
We zitten te denken om als oplossing een hek om het hek van de buurman te zetten... complete kolder, of nietan?!
Alternatief is een gepeperde rekening sturen voor de schade die de schapen aanrichten. We zien wel.


Fiasco

Het experiment met het telen van sla in de kas is ten einde. We teelden ze in potten van 12 cm die gevuld waren met potgrond. De potten stonden op tafels die via een eb/vloed systeem onder water gezet konden worden.
Op zich zag het er prima werkend uit, echter keer op keer stagneerde de groei, en ontstond verdroging van blad of verrotting. De werkelijke reden hebben we niet gevonden.
De sla staat nu buiten op een laag potgrond te groeien, die goed bemest is. 
Hopelijk met een beter resultaat.

De andere  gewassen in de kas zijn nog steeds zó mooi! De eerste komkommertjes hangen aan de struik en die hopen we over een paar weken te kunnen oogsten. De augurken zijn gaan bloeien en de tomaten zijn zeer groeikrachtig. Veelbelovend!

De boerenkool kon door de regen van de afgelopen tijd prima doorwortelen. Alle planten hebben het uitplanten overleefd, en zelfs de hele grote exemplaren groeien goed weg. Die planten waren een beetje doorgeschoten in de opkweek en waren soms al wel 30 cm lang! Koolplanten kan je best diep in de grond zetten, dus zodoende staan er nu stevige planten van 15 cm...

Sugar Snaps!

De peultjes zijn deze week rechtstreeks in de grond gezaaid.
24.000 erwten hebben we met z'n tweeën (Rob en ik) in één dag tijd gezaaid.
Het zaaimachientje deed prima zijn best!
Tegen de duiven hebben we alles met acryldoek afgedekt, en dat halen we weg als de planten boven de grond komen.
In 2010 zaaide ik ook direct in de grond en moest ik na een paar weken constateren dat 50% was opgevreten, door vermoedelijk duiven!

Ohja...

Zou ik bijna vergeten dat we gisteren een kruisbessen hebben geplant bij de gartneri. Daar moeten 400 struiken komen die volgend jaar in productie zullen komen. En ook de courgettes zijn deze week geplant. 
Het was weer een drukke week!


"Helpen is niet je mening geven, maar de ramen wassen waardoor iemand zijn wereld ziet." 
Olaf Hoenson   

-