Sunday, 2 September 2012

(153) Zo heerlijk rustig

Ik vraag me af of ik er al eens over heb geschreven, maar ik denk van niet.
Als je lang genoeg in een bepaalde omgeving woont, ga je wennen aan de omstandigheden.
Veel aspirantemigranten noemen het argument 'rustige woonomgeving' op hun verlanglijstje.
Ook bij mij stond dat er geloof ik wel ergens op; het is zeker veel waard om in een omgeving te wonen waar het rustig is en je de natuur nog kan horen!

Hoe rustig is Drangedal eigenlijk?
Tja, dat is een beetje afhankelijk waar je jezelf bevindt, maar het is een feit dat er een verschrikkelijke drukke weg [38] doorheen loopt. Man...man....man... wat gaat daar een boel verkeer over zeg! pffff.... het lijkt wel of er geen minuut géén verkeerd op actief is!
Ik kan het weten, want de tuin op Holte ligt direct aan de [38] en vormt een soort van 'amfitheater' omdat de weg er in een halve cirkel omheen gaat. Het geluid van het verkeer golft dan ook bijna constant over de groententuin.
In de eerste maanden van mijn avontuur heb ik mij daar weleens aan gestoord, nu is het een soort van nietszeggende ruis geworden. Dat neemt niet weg dat ik volmondig kan zeggen dat er, op die lokatie, van 'rustig' geen sprake kan zijn.

Boeren

Wegverkeer is één ding, boeren daarentegen maken ook onderdeel uit van de kakofonie!
Ik heb het maar weer over Holte, waar het over het grindpad een af en aan rijden is van tractoren, heftrucks, vrachtwagens, bestelbusjes, en personenauto's! 
Naast landbouwverkeer, is er ook nog het geluid dat de boeren produceren met bosmaaiers, kettingzagen, grasmaaiers, graafmachines, enz... 

Beestenboel

Zou het bijna vergeten... de beesten van het boerenbedrijf en het geluid dat die met ze'n allen produceren.
De hele dag horen we het 'gegil' en 'gakken' van de ganzen in het aangelegen stukje land. Er lopen er een stuk of 800 denk ik... het geblaat van de schapen, en het geklingel van de bellen aan hun hals. Het geloei van de koeien die weer op een ander stukkie land hun ding staan te doen. Gelukkig is er één 'buur' waar we geen last van hebben, en dat is het oude paard, die af en toe slechts wat staat te briesten...hahaha

Drangedal zal geen uitzondering vormen voor wat de 'verstoorde' rust betreft. Elke gemeente heeft wel boerenbedrijven en een drukke hoofdweg er doorheen lopen, en zoveel wegen zijn er niet in Norge, dus dat asfalt wordt goed benut.

Zoals gezegd, is het geluid voor mij een ruis geworden, en doet het me niet veel meer. Het is dat Rob mij er dikwijls op attent maakt, en dan hoor ik het weer even.


Super groenten!

Maandag weer een leuke levering aan de klanten en als onderdeel ervan 90 stuks kropsla.
Wat een kanjers weer! Er zijn kroppen bij die dik over de 200 gram heengaan! 
De kwaliteit is ook super, zeker voor een øko-product, waarbij je toch altijd wel een groter percentage uitval hebt.  

De sugarsnaps zijn nu volop in productie en daardoor hebben we elke week een paar honderd kilo te oogsten en te vermarkten.

In de kassen gaat het gewas nu snel achteruit; er komt een schimmel in de komkommers (het wit), en ook de tomaten krijgen last van een stengelschimmel (botritis).

Deze week tien aardappelplanten gerooid om te kijken hoeveel piepers er aan zitten en hoe groot ze al zijn.
Precies zoals verwacht een 6-7 stuks per plant en het formaat, zeker omdat we pas over een paar weken gaan rooien, is prima. Groter dan vorig jaar, en een goede kwaliteit!


"Grote daden komen niet voort uit kracht maar uit volharding." 
Samuel Johnson     

-