Sunday, 9 September 2012

(154) Bloedzuigers & Gifstekers


De hoeveelheid wespen (in het Norsk heet het beest dus gewoon weps!) is dit jaar groot.
Vervelende beesten, die volgens sommigen een bepaald nut hebben.
Wát dat precies is, kan men dan niet duidelijk aangeven; het zou iets te maken hebben met afvalverwerking?
Zorgen dat fruit sneller tot verteren komt, en zodoende de zaden op tijd kunnen kiemen? Zou zomaar kunnen! 

(Aardpeer staat inmiddels in bloei)

Als je op de veranda zit met een zoetig drankje, of zoetwaren op tafel, dan is het dit jaar een constant opletten en wegjagen.
Aangezien we blauwe bessen kweken, is hun aanwezigheid daarbij gegarandeerd.
In de schuur bij het inpakken, vliegen ze af en aan, en het enige wat je kan doen is zorgen dat er geen restjes achterblijven na het werk. Proper te werk gaan dus! 

Bij de oogst is het ook een aandachtspunt, want de wepsen zitten dikwijls op rottende besjes die tussen de goede zitten. Dronken van het fruit, zijn ze niet zo opvliegerig als normaal. Zo had Julia er deze week geen erg in dat er een in een trosje verscholen zat en plukte de omringende bessen... AUW! Haar werkdag zat erop en kon naar huis gebracht worden! Voor iemand die, zoals ik allergische reacties krijgt van gifstekers, is het dus dubbel oppassen! 

De muggen zijn tussen de bessen ook goed vertegenwoordigd! Elke dag smeer ik me op de onbedekte plekken in met muggenmelk, wat prima werkt! Doe ik het een dag niet, dan heb ik een paar dagen last van muggenbulten die met gemak 10 cm in diameter zijn! Neen, dank u!
Nu had ik deze week een trainingsbroek aan die van niet zo dik nylon gemaakt is, wat denk je? Prikken ze dus gewoon doorheen hè!!! Drie bukten de volgende dag! En een paar dagen eerder op de veranda, gewoon door mijn sok geprikt!
Ik bescherm me inmiddels nóg beter, en hoop dat het genoeg is.

Koelcel

Helemaal vergeten te melden dat we een paar weken geleden de koelcel in gebruik hebben genomen.
Begin april werd de motor ervan met de verhuiswagen van Aleid & Henk meegebracht. Daarna hebben we hem in een garagebox gemonteerd, en om geen kosten te hoeven maken lieten we het zoals het was; rondom steen dus. Niet ideaal maar het functioneert. Door de zomervakantie was de elektra met vertraging aangesloten, en het aanleggen en afvullen van de leidingen duurde ook weer een paar weken extra!
Maar het is drie weken geleden dan toch gelukt, en staan onze groenten perfect vers te blijven bij een frisse temperatuur (6-8 gr).

Over fris gesproken... 6 september had ik dus in Grova de eerste ijs op de ruit van mijn auto! Gelukkig was het kwik in het sentrum slechts tot 2,5 graden gezakt. Vorig jaar had ik in de eerste week van oktober pas de eerste vorst! Vreemd!
Nu hoorde ik dat er deze week in Twente ook al een nachtvorst was, dus het is niet zo dat Norge op dat vlak veel van NL afwijkt.

Gartnerhallen

Voor 2013... hebben we goede vooruitzichten!
Henk heeft deze week een gesprek gehad met een coöperatie in Oslo (Gartnerhallen) die de bevoorrading doet van feitelijk héél Norge. Een soort van veiling die met contracten werkt. Omdat ze voor dit jaar aan contracten vast zitten, kunnen ze op korte termijn niets voor ons betekenen. Echter zijn ze zeer geïnteresseerd om volgend jaar ons als producent te contracteren voor diverse producten, waaronder de producten die dit jaar bij de vaste klanten niet lekker genoeg lopen. 

Het komt erop neer dat ze zeggen alles kunnen afnemen wat we gaan telen (qua aantallen). Een mooi vooruitzicht dus!


"We denken dat je sterk wordt van vasthouden, maar soms word je dat van loslaten" 
Herman Hesse

-