Sunday, 16 September 2012

(155) De een z'n brood...


Er is iets zorgwekkends aan de hand in het mooie Noorwegen!
En het zal me niet verbazen als het ook in NL gebeurt...

Een jaar geleden zag ik een advertentie van supermarktketen 'KIWI', waarin ze stelden dat de prijs van Øko-groenten bij hun gelijk zou worden gesteld aan dat van conventioneel geteelde groenten.
Het leek mij een goed initiatief om zodoende de klant de mogelijkheid te geven voor gezonde voeding te kiezen.
Het sloeg blijkbaar aan want inmiddels zijn er meer 'supers' zover dat ze de prijzen hebben verlaagd.
Prachtig! Toch?


"Lik pris på økologisk og konvensjonell frukt og grønt" COOP Norge (vert. "dezelfde prijs voor ekologische en conventionele groenten en fruit" 

Juist ja... of liever gezegd... neen dus!
Moet de consument nu werkelijk geloven dat de supermarktketens het prijsverschil voor eigen rekening nemen?
Uiteraard neemt iedereen het voor zoete koek aan dat het een prima actie is, en dat de producenten gewoon het 'normale' hogere bedrag voor hun biologisch geteelde producten betaald zal krijgen. Noem mij maar paranoïde... zijn we met z'n allen zó naïef?

Eerder meldde ik al dat de prijzen die wij bij onze klanten, ten opzichte van 2011, met 40% hebben zien dalen.
De EKO-teler wordt dus weldegelijk het kind van de rekening! Ik kan het anders niet uitgelegd krijgen.
Ook deze week werden we voor het eerst geconfronteerd met een klant die voor óns product geen øre méér wilde betalen dan voor het Spaanse product... 
Op de kleine schaal en omstandigheden die voor ons gelden, kunnen we dat product (Spaanse pepers) natuurlijk niet voor die prijs maken. Onze kosten liggen nu eenmaal een stuk hoger.

Voorbeeldje inzake adviesprijs:
Sugar snaps kosten hier in Norge 10,19 kr per 150 gram conventioneel, en 11 kr. biologisch... het moet toch niet gekker worden, of wel? Deze prijs staat trouwens los van de supermarktactie, het is gewoon de marktwerking.

Aldus is het moment aangekomen dat we gisteren voor het eerst serieus gesproken hebben over het stoppen met biologisch telen. 
Ja... even slikken en érg sneu voor de consument natuurlijk, maar voor ons een kwestie van 'overleven'.
Nu is het nog niet zover, maar de kans dat we conventioneel gaan telen, wordt steeds groter!

Een paar feiten op een rij:

- Gewone grond is makkelijker te verkrijgen dan EKO-grond, en ook goedkoper
- Vrijheid in rassenkeuze is veel groter bij conventionele teelt
- De conventionele rassen hebben traditioneel een véél hogere productie en betere kwaliteit
- Die rassen zijn daarnaast vaak door veredeling beter resistent tegen ziekten, dan de EKO-variant
- Door op tijd iets aan gewasbescherming te kunnen doen blijft de plant gezond, en het product mooier en schoner.
- Onkruidbestrijdingsmiddelen zorgen voor een véél lagere kostenpost inzake arbeid.
- Door gebruik van kustmest krijg je een sterkere plant met meer uniformiteit

Je moet toch wel gek zijn (of erg idealistisch) om al deze voordelen aan de kant te willen schuiven en voor veel te weinig prijscompensatie met biologisch telen door te gaan. 
Je bent hoe dan ook op die manier dief van je eigen portemonnee!

En ook al vind ik het onwijs jammer dat het EKO-telen feitelijk niet langer rendabel is, is het nogmaals een kwestie van 'overleven'! We zullen zien.

Word dus vervolgd!


"Wanneer je de moed hebt de muur van je angst te naderen, verandert deze in een poort." 
Paul Ferrini

-