Tuesday, 19 February 2013

(165) Recept Bruin Brood


Zelf brood bakken doe ik inmiddels een paar keer per week, en het recept is door ervaring gegroeid.
In het begin hield ik mij vast aan de instructie die ik op internet vond, maar dat bleek niet altijd even praktisch.
Om niet te zeggen overbodig 'moeilijk'!

Wat heb je nodig?

- Beslagkom
- Houten lepel
- Bakblik, met bij voorkeur afgeronde hoeken
- Gorf gemalen tarwemeel (100 gram)
- Fijn gemalen tarwemeel (400 gram)
- Zakje droog broodgist (11-12 gram)
- 400 cc lauw water
- Zout (3 theelepels of minder naar eigen smaak)
- Suiker (1 theelepel, ook naar eigen inzicht, maar ik denk dat het suiker goed voor de gisting is, en je het nauwelijks proeft)

Weeg de meel af en doe het in de kom.
Voeg daar de suiker, zout en gist bij.
Met de lepel goed doorroeren.


Voeg het water er in een keer bij en roer het geheel net zolang door totdat er een mooie egale massa ontstaat.
Kneden is nergens voor nodig!!! Het roeren kost wat kracht, maar dat gaat in principe prima.
Het mengen en roeren kost hooguit vijf tot tien minuten.

Zet de kom bij kamertemperatuur weg met een doek (een gewone droge theedoek) erover; de lepel blijft er tijdens het rijzen instaan.
Na 30-40 minuten is het genoeg gerezen.

Beboter het bakblik licht, zodat dat de bodem en zijkanten kleverig worden.
Doe wat fijn meel in het blik en beweeg dit door te schudden wat rond, zodat de meel aan de boter plakt.
Klop de overtollige meel uit het blik.

Het deeg in het bakblik laten glijden, en goed over de bodem verspreiden.
Het is van belang dat het deeg in de hoeken komt en de bovenkant vrij vlak is.
Eventueel kan het deeg nog even in het blik verder rijzen, maar feitelijk kan het meteen de voorverwarmde oven (210 graden) in.

Afhankelijk van de oven, moet je kijken welke stand er mogelijk is, zodat de onderkant van het brood niet verbrand.
Mijn oven verhit van boven en van beneden, wat een goed resultaat oplevert. Mogelijk moet het blik hoger staan of voeg je een extra bakplaat onderin de oven toe zodat de hitte goed verspreid wordt.


(h)eerlijk brood!

Na 35 minuten is het brood klaar, en kan het uit de oven genomen worden.
Door de meel aan de zijkanten, valt het brood eenvoudig uit de vorm als je het omdraait.
Laat het brood in de eerder genoemde doek gewikkeld, afkoelen.

Eet smakelijk!
  
-