Sunday, 30 June 2013

(171) Skibladner


Deze week namen we afscheid van de studenten die de afgelopen tijd in Økolandsbyen verbleven.
De Franse jongens hebben er drie maanden opzitten, en de student uit Oslo was hier een maand.
Het was jammer dat de jongens de bouw van de huizen niet mee konden maken, ze studeren namelijk bouwkunde. Met diverse projecten is geprobeerd dit gemis te compenseren. 
Het afscheid werd gevierd op de oudste in vaart zijnde raderstoomboot 'Skibladner', die vanaf Gjøvik naar Hamar vaart.
Het had de hele dag geregend, maar eenmaal in Gjøvik was het droog en kwam zelfs de zon nog even door! Onderweg geen druppie regen gehad, en dat is mooi meegenomen!
Aan boord hadden we een diner, dat we ons goed lieten smaken.

(aan boord van de Skibladner)Groenten

Door de natte omstandigheden kon er deze week weinig op het land gedaan worden. Toch op de enige droge dag wat wortelen en erwten gezaaid en een veldje van 50 m2 met 10 verschillende keukenkruiden.
Hopelijk gaan die kruiden beter lukken dan vorig jaar! En ik zie niet in waarom niet; kruiden zijn toch een beetje 'veredelde' onkruiden...?
In het bos stokken (240 cm) voor de erwten verzameld, gekapt en op maat gezaagd.

De piepers gaan goed! Net als de aardpeer en de koolplanten.
De erwten van de eerste zaaiing kwamen deze week ook boven de grond uit, en deze keer eens géén last gehad van rovende duiven!
De rucola liet het afweten; waarschijnlijk zijn ze door teveel vocht in de zaaibakken weggerot.
Vreemd, dus maar een nieuwe bak gezaaid in de hoop dat die beter gaat.

(het word groener, en groener!)

Huizen

Ook deze week zijn er weer genoeg mensen komen kijken/praten met het oog op het kopen van de 'Activhus-Avtive House' woningen. Gemiddeld hebben we per week een stuk of drie 'visningen' (bezichtigingen). Met een aantal belangstellenden heb ik ook gesproken en dat was weer leuk; het zijn positieve mensen met een open idealistische blik richting de toekomst. Ze bestaan! En hier in Hurdal proberen we ze te verzamelen...hahaha

Klusjesman

Met een te natte grond is het goed om een overschot aan klussen te hebben. Dingen om te veranderen, te verbeteren, op te ruimen. 
Ook grasmaaien als het een beetje is afgedroogd. Niet zomaar even gedaan trouwens, want het gras om alle huizen binnen de gemeenschap moet gekortwiekt. Met een normale motormaaier ben je daar toch wel een dag mee zoet! Voor de toekomst moet er denk ik een wat grotere maaier komen waar je op kan zitten... (en zo droomde hij verder...)


"De zin van het leven meet je niet af aan wat je ontvangt, maar aan wat je kunt schenken." 
Margaret Weis

-