Sunday, 17 November 2013

(187) Schijnbaar Vertrouwen

Zó… het tripje naar Holland zit er weer op voor dit jaar!
Het wennen aan het maffe verkeer in Duitsland en Nederland kost me toch steeds meer moeite. Met een vertrouwen die op mij onwaarschijnlijk overkomt, scheurt men op onverlichte wegen met ongehoorde snelheden. Dat het ook nog eens regent schijnt de automobilisten niet te deren… 
Op mij komt het over op een doodwens, om 'niets' te zien en toch zo hard op dat onzichtbare doel af te spurten… wat zien zij wat ik niet zie? Bekend met de weg? Betere ogen dan ik? Dat laatste valt te betwijfelen, want vlak voor de vakantie liet ik me een nieuwe bril aanmeten. 
Ik weet gewoon niet wat men bezielt. Teveel elementen waar men gewoon geen controle over kan hebben; onvoorspelbaar gedrag van medeweggebruikers? Overstekend wild; okay ik geef toe dat dit in Norge vaker speelt, maar toch. Je bent mooi de sigaar als je met 180 km/uur een hert op je bumper krijgt.
Nee… laat mij maar als een bejaarde man 100 op de rechterbaan rijden…hahaha!

Op die momenten denk ik dan met graagte terug aan het verkeer in mijn thuisland; zo lekker ontspannen, harmonieus samenwerkend. Of is dat mijn roze bril? :-)

Heenreis!

De heenreis ging net als vorig jaar, in augustus, via Zweden, met de twee veerdiensten bij Helsingborg en Rødby. Naast het feit dat de avond in deze tijd van het jaar volledig in het donker gereden moet worden, hielp het totaal niet om onderweg twéé uur in de file gestaan te hebben! Elementen die energie vreten, dus ondanks dat ik om 7:00 uur al onderweg was, kwam ik pas om middernacht in Hoorn (NH) aan… pffff…. gesloopt!
Met dit in het achterhoofd, besloten de terugreis op een ontspannen manier te doen; Het veer bij Hirtshals te nemen en halverwege Denemarken een hotel te pakken. De kosten zijn trouwens gelijk aan de reis via Zweden! Wat doet mij dan steeds weer kiezen voor die alternatieve langere route? Op dit moment heb ik daar nog geen duidelijk antwoord op, misschien is het het feit dat je op die route niet vast zit aan het boeken van de veerboot. Die 'kleinere' veerdiensten varen zó vaak dat je nooit langer dan een half tot een uur hoeft te wachten om aan boord te gaan. Tijd voor een serieuze evaluatie dus!

(Holland… ja ik ben er geboren…hahahaha)

Noord?!

Mensen die mij goed kennen, weten het; ik zweer bij hoog en laag dat het van belang is om op een 'vreemde' slaapplek het bed zo te plaatsen dat je de thuissituatie recreëert. Zelf slaap ik, niet zonder reden, met het hoofdeinde richting Noord. 
Mijn zus had mijn logeerbed dan ook al naar mijn wens geplaatst. In het hotel mocht ik zelf aan het schuiven voor het gewenste resultaat. 
Bijgeloof? Raar? Ik zou zeggen probeer het eens uit, en overtuig jezelf!

Veerdienst Ticket

Ik heb hetgeen ik al langer dacht maar gewoon eens uitgetest; het plaatsbewijs voor de boot Hirtshals-Larvik hoef je NIET te printen! Gewoon op een papiertje het verkregen nummer noteren en je naam. Bij het loketje gaf ik dit af en het voldeed exact zoals verwacht! Stoppen dus met printen van die tickets! Nergens voor nodig en moeite voor niets!

130 per uur…

Het verkeer in NL is écht veranderd! Het ligt niet alleen aan mijn beleving, het is een gekkenhuis geworden met die nieuwe snelheidslimiet. De ervaring leert dat een verkregen limiet niet snel teruggedraaid zal worden, dus sterkte ermee!
Het 'andere' geluid in de auto is ook behoorlijk wennen. Bij 130 km/uur klinkt mijn auto niet fijn, en het komt in de buurt van herrie! Gek genoeg reed ik in Duitsland een tijdje 145 km/uur en dat maakte dat de auto beter klonk. Toonhoogte ietsje anders; prettiger…
Hoeveel decibel genereert een auto eigenlijk? Ik bedoel voor de bestuurder? Ik heb het idee dat dit al snel boven de limiet die voor fabrieken geldt, uitstijgt. Okay okay… ik heb een ouwe auto, maar toch, het geeft te denken! 

RDW

Eindelijk ben ik dan bij het RDW geweest (Zoetermeer) om de kentekenplaat van mijn motor in te leveren. Hiermee is het voertuig nu officieel uitgevoerd. De komende zomer maar eens goed nadenken of ik hem in Norge laat registreren. Dat verhaal is namelijk niet goedkoop en ze me al snel een paar duizend euro terug! Heb ik dat ervoor over? We zullen zien.
belangrijkste is dat de motor nu kosteloos is geworden.

(Moeder: bedankt voor het mooie kado!)

Boodschappen

Het mooie van met mijn auto naar NL is dat ik veel boodschappen mee terug kan nemen. Afgeladen met van alles en nog wat reed ik weer huiswaarts! Het mooiste was toch wel de hoeveelheid muziekinstrumenten die ik van het kadogeld van mijn moeder kocht! Alles gekocht in de Wereldwinkel, prima betaalbaar, en als het goed is komt het geld rechtstreeks bij de maker (of dat hebben ze me toch verteld). Ja leuk! Muziek maken! In Hoorn al het een en ander uitgeprobeerd, en geconcludeerd, dat er nog wat geoefend moet gaan worden deze winter.
Later in de week kwam ik 'toevallig' ook nog een bongosetje bij de Lidl tegen, en daarvan ook even twee gekocht voor het muziekminnend thuisfront! Het belooft een muzikale toekomst voor Ecovillage Hurdal!

Visite

Mijn verjaardag bij moeders gevierd, en dat was héél gezellig! Ook de meer persoonlijke bezoekjes aan de familie later in de week waren fijn! Leuk om iedereen weer gezien en gesproken te hebben. 

Ik kan er weer een jaartje tegen!


"Beoordeel de dag niet altijd op wat je hebt geoogst, maar ook eens op de zaden die je hebt geplant."
Robert Louis Stevenson

-