Sunday, 24 November 2013

(188) Winter in het land!

Sinds een week bereikt het kwik hier de dubbele cijfers onder nul.
Heel normaal trouwens, maar wel weer even wennen natuurlijk. Vrijdag was het dus in de vroege ochtend -11 graden, en wilde de tractor niet meer starten... 
Een dag onder de acculader hielp niet, dus volgende week maar op zoek naar een nieuwe accu! Deze tractor is voor  ons nogal belangrijk, al was het maar om straks sneeuw te kunnen frezen! 
We hebben een sneeuwfrees voor achter de tractor in bruikleen gekregen deze winter, en daarmee weer een element in het kader van zelfvoorzienendheid.
En je wil niet weten hoe vaak we dingen die te zwaar zijn om te tillen moeten verplaatsen. Nee, dat werkpaard moet gewoon starten als dat nodig is!
De temperatuur komt gemiddeld deze winter ook niet meer in de rode cijfers, op een enkele dag na heerst koning winter nu in Hurdal. En trouwens ook in Drangedal hoorde ik, want daar was het precies net zo koud als bij ons! 

(Wachten op de lente!)

De laatste groenten kwamen een paar weken geleden al van het land, en liggen voor een deel in de vriezer, en een deel in de kelder van de schuur onder een dikke deken. Dat gaat tot nu toe precies zoals verwacht; goed! De komende tijd moet er iets bij verwarmd worden, maar de temperatuur is er vrij stabiel.

Tulpen

Vlak voor de winter de grond tot 'beton' zou maken hebben we in de diverse perkjes, bollen gepland. Véél bollen gepland! Diverse soorten en maten, kleuren en typen. Niet alleen maar tulpen trouwens, maar van krokus tot hyacint :-)
Tevens een uitdaging voor deze Hollander, want men stelde dat ze in het verleden weinig succes hadden met bollen. Tja... zo moeilijk is het toch ook weer niet?! We zullen zien of ik mijn wortels in 'tulpenland' waar weet te maken. 

Boerenkool

Ook de boerenkool ligt in de vriezer, maar uiteraard hebben ze hier al een paar keer kennis mogen maken met het volksvoedsel van Nederlanders. Enne het werd als erg lekker beoordeeld! Volgend jaar dus méér boerenkool planten!
Hetzelfde geldt voor de aardpeer; daar kunnen we veel meer van hebben, dus deze winter zal ik als 'een bok op een haverkist' de geoogste 'peren' bewaken.

ZOO

Over bokken gesproken!
Ben tegenwoordig samen met Adam verantwoordelijk voor de dierenverzorging. Als groentetuinder heb ik niet zo veel met beesten. Ja een kat, kan ik wel aan, maar vee... dat is nog wennen! We hebben sinds een week of zes ook twee schapen in de kudde. 
Met het vriezende weer is het voorzien van water nu wat lastig! 
We geven twee keer per dag een verse emmer water, die ze dan vaak meteen half leegdrinken. Ik kan niet zeggen dat ze dus dom zijn! Hahaha
Het paard staat met alle plezier buiten als het vriest dat het kraakt, maar de geiten en schapen gaan dan uit zichzelf de stal in. Die is niet verwarmd, en de deur staat open, dus het is niet zo erg functioneel. Maar goed ook die beesten kunnen de kou met gemak aan. 


(Morgenzon op Hurdalsjøen)

Woningen!

"Ja, hoe gaat het eigelijk met de verkoop van die EKO-huizen Piet?"
Het onmogelijke is in Hurdal mogelijk geworden met 40 wooneenheden officieel verkocht, en de overige (zes meen ik) zijn onder voorbehoudt verkocht. Binnenkort kan dus het sein 'Uitverkocht' worden gegeven!!! Een ongekende prestatie!!!!
Vele sceptische ogen in Hurdal, het is net als in elke kleine gemeente, moeten inzien dat hier iets aan de gang is dat de toekomst heeft! Andere projecten voor woningbouw in Hurdal lopen al jaren te leuren met hun huizen, en Økolandsbyen verkoopt het eerste project in een halfjaar! Er zal volgend jaar een tweede 'wijk' verkocht gaan worden, maar daar moet dan eerst een stuk bos voor gekapt worden. Daarna volgen er negen andere 'dorpen' over heel Norge verspreid. Men is uiteraard al hard bezig met het leggen van contacten met gemeenten die de volgende willen zijn. Wie had dat gedacht?

Pepernoten

Enne, de uit NL meegebrachte Sinterklaas snoeperijen... gaan er hier in als koek!
Pepernoten en speculaas bij de koffie... taat taai, marsepein, chocoladeletters... hmmm... jammie! 


"Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen." 

F. Daels 

-