Sunday, 19 January 2014

(196) Boordgereedschap

In het Westland is er een gezegde dat een tuinder zonder zijn mes geen tuinder is. Een tuinder heeft dus altijd een mes op zak! 
Er gaat geen dag voorbij of ik gebruik een mes voor het een of andere klusje. Tevens heb ik als wachtmeester/klusjesman vaak behoefte aan een schroevendraaier en zaklamp. Ook die zaklamp maakt overuren, om in donkere hoekjes een licht te schijnen. Ook s'avond's en s'morgens op donkere winterdagen is het een padvindertje. Om niet te spreken over het feit dat de elektra in de schuur nog wel eens uit wil vallen en je dan in een donkere schuur naar de stoppenkast moet kopen via diverse trappen, en obstakels.

(altijd op zak!)

Sneeuwfrees

Eindelijk was het dan zover; deze week moest de sneeuwfrees in actie komen. Lange tijd was het verkrijgen van de aandrijfas die we misten geen prioriteit, maar deze week gaven de weersvoorspellingen aan dat er veel sneeuw zou vallen.
Ook de accu van de tractor gaf ons al langere tijd zorgen, want starten was steeds verbonden aan een weesgegroetje voor de contactsleutel omgedraaid kon worden. Ja bidden wil wel eens helpen, maar soms is God blijkbaar gewoon met andere dingen bezig en dan sta je daar met je goeie gedrag en een tractor die niet starten wil. "Sorry God, maar we gaan toch voor een nieuwe accu". En die heeft inmiddels bewezen dat de oude batterij inderdaad aan vervanging toe was!
Die tractorspullen hebben ze hier trouwens niet op de hoek van de straat te koop, dus ik moest naar Jessheim, dat 40 kilometer vanaf Hurdal ligt. Goed om die zaak (Akershus Traktor AS) gezien te hebben! Hoop spullen! Nieuwe tractoren en onderdelen van praktisch alle tractor toebehoren.
Tevens zag ik op het industrie terrein een winkel van NorEngros, en werd helemaal blij! In de afgelopen jaren deed ik in hun winkel in Skien al mijn handel voor emballage.

Oja… we hadden het over de sneeuwfrees! Ja die doet een prima werk!
Adam heeft het besturen tot nu toe gedaan en dat is behoorlijk opletten geblazen; de sneeuw-uitlaat constant goed richten zodat een opgeworpen steen niet door een ruit gaat of een passant raakt. In de gaten houden dat niemand in de gevarenzone van de tractor komt. De kinderen hier zijn opgegroeid met landbouwwerktuigen, maar er blijft een mogelijkheid. Zorgen dat je geen stenen of andere obstakels raakt. Écht werken dus!
Deze week hebben we 50-60 cm sneeuw gekregen, en ik hoorde dat Drangedal de hoofdprijs kreeg met bijna een meter!!!
Bofkonten daar! Hahaha

(onze lavo onder een 'warme' deken)

Green Doctors

Gisteren was er een huisarts op bezoek die van plan is om zich hier te gaan vestigen met haar praktijk 'Green Doctors'. Ik mocht haar van het treinstation ophalen en terugbrengen, dus kreeg ik onderweg een hoop info over haar plannen. Ze gaf op de terugweg aan dat het voor 100% zeker is dat ze in de zomer naar Hurdal komt met haar praktijk. Eerst moet de bestaande vestiging in Oslo afgesloten worden. Ik neem aan dat er wel een aantal klanten in het bestand zullen blijven, omdat Hurdal een goede trein/bus verbinding met Oslo heeft.


Green doctors staat voor;  Homeopathie, kruidengeneeskunde, reflexologie, oosterse diagnose en kinesiologie. En zoals gezegd is ze zelf ook conventioneel arts. Een prachtige ontwikkeling!!! 


"Elk moment en elke gebeurtenis in het leven van een mens plant iets in zijn ziel." 
Thomas Merton


-