Sunday, 2 February 2014

(198) Groundhog Day

2 februari... dus is het weer Groundhog Day!
(te vertalen als bosmarmottendag) Het is een feestdag die in de Verenigde Staten en Canada elk jaar op 2 februari wordt gevierd. Op deze dag zou de bosmarmot (Engels: groundhog) volgens folklore ontwaken uit zijn winterslaap en zich buiten zijn hol wagen. Volgens de traditie zou de bosmarmot het einde van de winter kunnen voorspellen op grond van zijn eigen schaduw. Als de bosmarmot op Groundhog Day zijn eigen schaduw ziet, zal hij terugkeren naar zijn hol en zal de winter nog zes weken duren. Mocht hij zijn schaduw niet zien en niet terugkeren naar zijn hol, is het einde van de winter nabij. Bron; wiki


Voor de duidelijkheid: dit is géén Noorse feestdag! Echter op deze dag wordt traditioneel in huize Damfjell de film met dezelfde titel vertoond. Een juweel van een film! De film gaat over een chagrijnige weerman (Phil) die met veel tegenzin in Punxsutawney (USA) een reportage moet maken en daar vervolgens elke morgen op diezelfde dag opnieuw wakker wordt... hij raakt gefrustreerd en ziet uiteindelijk het nut van het leven niet meer. Na veel vallen en opstaan leert hij dat het nut zit in het helpen van anderen. Phil zou in de film ongeveer 10 jaar vastzitten in deze tijdlus!!! Stel je dat maar eens voor! Dat je tien jaar lang dezelfde dag moet ervaren, elke dag is alles hetzelfde, alleen JIJ bent een variabele factor. Totdat je de les geleerd hebt en verder kan... Er zijn mensen die menen dat de inhoud van de film Boeddhistisch is, en daar ben ik het mee eens! De maker van de film is uiteraard blij met het compliment, maar was zich bij het maken van deze link niet zo bewust.

Ontwikkelingen

Ja... gebeurt er nog wat in dat økoloandby?
We blijven actief ja; deze week de laatste hand gelegd aan de planning voor de groententuin, en de zaden besteld.
Deze week kwam er een vrachtwagen uit Letland (LV) om 95 ramen af te leveren! 
"Voor je kas, Piet?"... Nee helaas, de bouw van de kas staat nog even in de wacht. Misschien in het najaar dat de eigenaren er geld in willen steken.
De ramen (en glazen terras deuren) zijn voor de huizen. Het gaat (waarschijnlijk) deze maand dan écht gebeuren! Ben voorzichtig geworden, want werd oorspronkelijk niet gezegd dat ze in september vorig jaar al zouden starten met de bouw? Kwam van alles tussen, zoals het heugelijke feit dat er meer huizen verkocht werden dan gedacht, waardoor het werk aan de funderingen een paar maanden langer duurde. 

De sneeuwhoogte in Hurdal is deze week tot bijna 140 cm gekomen; en dan reken ik alle vers gevallen sneeuw mee die deze winter viel. Volgende week gaat het regenen, zeggen ze... en daar zitten we dus niet op te wachten!

Spark VM

Zaterdag 8 februari staat Hurdal op zijn kop!!! Wereldkampioenschap 'Spark' staat dan op het programma.
Een Spark is een soort van rollator....hahahaha
Of dat is toch je eerste gedachte als je ze ziet! Maar eigenlijk is het een super handige slee, waar kinderen mee naar school gaan als het fietsen te gevaarlijk wordt. Om boodschappen mee te gaan doen of gewoon om zich van A naar B te bewegen.
De kampioenschap moet je dus ook niet te serieus nemen. Er zitten dan ook een hoop ludieke kanten aan, met verkleedpartijen, en een prijs voor de mooist gepimpte spark. Volgende week volgt een verslag.  

(ons vervoersmiddel toen in december de sneeuw smolt)


"Wie de massa volgt, komt niet verder dan de massa. Wie zijn eigen weg volgt, komt op plaatsen waar nog nooit iemand is geweest." 
Albert Einstein


-