Sunday, 9 March 2014

(203) Feestcomité

Vrijdag hadden we de traditionele ´Kranselag´.
Het feest dat bij het bereiken van de top van het eerste huis wordt gegeven.
In NL gaat er dan meestal een vlag op het dak. Hier is het vaak een klein dennenboompje of een krans van dennentakken gemaakt. De bouwleider koos voor de laatste.


Er waren een hoeveelheid ´belangrijke´ mensen uitgenodigd en uiteindelijk was het een groep met bijna alle investeerders, de burgemeester en wethouder, en wat algemeen geïnteresseerden. In het nieuwe huis werd een rondleiding verzorgd, en met name de burgervader was zichtbaar onder de indruk! Daarna nuttigden we gezamenlijk een lunch in het strobaalhuis.
Je wil niet weten hoeveel voorbereidingstijd je voor een paar uur ´feest´ besteedt! Stoelen en tafels ophalen en brengen, soep koken, koffie maken, hout voor in de kachel en de vuurkorven buiten. De omgeving vrijmaken van sneeuw, en rommel… etc-
De taarten hadden we bij een kennis besteld en die waren geweldig! 
Uiteindelijk was iedereen content en de missie geslaagd! Tijd om alles weer terug te brengen…


Ik hoorde deze week trouwens dat men verwacht dat eind april het huis opgeleverd wordt en de gelukkige eigenaren het zullen betrekken.

Eerste glas

Het concept ´plat glas´ is klaar en staat alvast in de sneeuw op te warmen.
Ook daar ben ik content mee! Ziet er gelikt uit, terwijl ik in het begin dacht dat het, gemaakt van oude ramen, lelijker zou worden.


Deze week geen tijd gehad om de bieslook en lenteui te zaaien… dat moet dan morgen de hoogste prioriteit gaan krijgen denk ik!  

Conciërge

Woensdag hadden we een afspraak met de wachtmeester van de school die we sinds deze week onder ons beheer hebben gekregen. Rondleiding en instructie ontvangen, en tevens een boel sleutels!
Zoals gebruikelijk in Norge, stond alle verwarming op 20 graden, terwijl de school sinds de Kerstvakantie niet meer gebruikt werd… het komt duidelijk niet uit de eigen portemonnee! Het eerste wat ik als zuinige Hollander deed was de verwarming uitschakelen, waar mogelijk.
Mooi gebouw trouwens met veel mogelijkheden!
Ook het zwembad onder de gymzaal is een leuk hebbeding, maar zal waarschijnlijk niet als zodanig gebruikt gaan worden. 

Oormerken

Maandag was het oormerkdag voor een deel van ons vee! 
Oormerken plaatsen is niks voor mij dus dat mochten Adam en Stefan uitvoeren.
De dieren (geiten en schapen) lopen nu dus met mooie witte labels in de oren rond! Conform de Noorse wetgeving.
Een ding ging echter fout: de jongens hebben de andere oormerken verwijderd… tja… soms hoop je dat je niet alles voor hoeft te kauwen, maar les geleerd; volgende keer tot in detail instructies geven.
We moeten nu uitzoeken of die oude labels (bij verwijderen gebroken) weer geplaatst moeten worden.
Het zijn namelijk de geboortelabels, en die blijven normaliter het hele leven bij het dier. De witte krijgen ze als extra wanneer ze van eigenaar verwisselen.

„Elke dag, elk moment, kunnen we besluiten om opnieuw te beginnen” 
Boeddha 


-