Sunday, 18 May 2014

(213) Giftig! Of niet?

Er gaan genoeg indianenverhalen de ronde over vermeende giftigheid van planten in de vrije natuur.
Met name zijn paddestoelen een voorbeeld waarbij er veel misverstanden bestaan. De vliegenzwam zou zo een van de meest giftige paddestoelen zijn die er bestaan. Dat is dus niet geheel juist! Het is namelijk een zwam, die met name geestverruimend werkt. 
Deze soort is toch wel de meest bekende afbeelding van een paddestoel! Vraag een kind een paddestoel te tekenen en je krijgt  de rode met witte stippen! Waarom is dat? Willen we een kind een giftige zwam leren herkennen, of zit er een diepere betekenis achter?
Vorig jaar hoorde ik pas voor het eerst over deze misvatting qua giftigheid, en over de legende van de vliegenzwam. Interessant! Zo zouden de rendieren van de Kerstman de zwammen eten en vervolgens kunnen vliegen… De Kerstman zelf dorst zich uit in het rood met witte toefjes hier en daar… we hangen de paddestoelen in de Kerstboom, of zetten ze in Kerststukjes… en afgebeeld op Kerstkaarten. Het is duidelijk een heidense invloed binnen het lichtfeest rond 25 december!
Ook in sprookjes kom je ze dikwijls tegen en uiteraard in de Efteling!


Giftigheid?

WIKI zegt er dit over: „Het eten ervan kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen, maar de ernst hiervan valt meestal mee. (…) de vliegenzwam minder giftig dan veel mensen denken. Hij wordt al lang gebruikt door verschillende volken, onder andere in Lapland waar soms één vliegenzwam werd geruild tegen één rendier. De vliegenzwam heeft namelijk bedwelmende en hallucinogene effecten en werd vaak gebruikt in rituelen. (…) Wanneer de vliegenzwam op de juiste wijze bereid wordt, verliest hij zijn toxiciteit en kan hij gewoon gegeten worden. (…) In Nederland valt de vliegenzwam onder de werking van de Opiumwet” Hmmmm… Vreemd verhaal!
Hoe ga je mensen weghouden van een vrij in de natuur groeiende paddo? Je stelt gewoon dat hij giftig is! Kuddedieren die we zijn, nemen we het klakkeloos aan. Of misschien is het beschermen van het volk, omdat het hoe dan ook wat gif bevat? Ach… alcohol IS gif, en dat mag men ongecontroleerd nuttigen… de regelgeving is krom!


Dotterbloem

Bij ons in het beekje kwam ik de Dotterbloem tegen; veel gelijkenis met de Boterbloem qua bloem, maar eigenlijk totaal anders. Hij groeit in een vochtige omgeving, en jawel… is giftig! Ook hier is het een kwestie van gezond verstand gebruiken, en je inlezen voor je er iets mee zou willen. Vuistregel is dat je bij koken de meeste gif kwijt zou raken en na drogen is de plant ongevaarlijk, dus mocht het in gedroogd dierenvoer zitten, is er niets aan de hand.
De Dotterbloem (Soleihov of Bekkeblom) is een mooie plant, met prachtige helgele bloemen, en is een van de eerste bloeiers in onze omgeving. Voor het concert van een paar weken geleden heb ik er dan ook een paar opgepot en op het podium gezet: Fraai! 
En ook deze plant werd in het verleden gebruikt als geneeskrachtig kruid! Bij hartziekten, astma en verkoudheid etc. Ook nu weer is een kenmerk van de plant dat het bloedzuiverend werkt.
Persoonlijk hou ik me liever bij alternatieven: genoeg planten die niet giftig zijn en ook hun werking hebben, ja toch?!

Heermoes

Heermoes (Åkersnelle) heb ik in het verleden al genoemd, maar ik zet hem er nu ook maar weer eens op, omdat het herkennen van de plant binnen tig rassen binnen de Paardenstaartfamilie knap lastig is, zonder de juiste info cq foto´s ernaast. Daarbij is er dus één in de familie die giftig is: de Lidrus! Ogenschijnlijk Duidelijk verschillend, maar zie je die verschillen ook als je ze op het veld tegenkomt? 

(Heermoes (L) vs Lidrus (R))

De Heermoes heeft een rits van nuttige toepassingen waarvan ik er geen als meest in het oog springend uit kan pikken. Wel opvallend is het percentage kiezelzuur in de volgroeide stengels, wat tussen de 3 en 16%! ligt 
Kiezelzuur stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes en is daarmee een positieve impuls voor ons immuunsysteem! 

(Heermoes!)

Thee van Heermoes: twee theelepels plantenmateriaal per een halve liter kokend water. 

Ik lees nu ook voor het eerst over de precieze werking bij het besproeien van het plantenextract van Heermoes op planten: het versterkt de celstructuur van het blad waardoor het lastiger wordt voor de belagers om eraan te knabbelen. Daarnaast heeft het ook een positieve werking op de gezondheid van de plant. Enne.. het zou ook werken tegen bladschimmels zoals Meeldauw! Kijk… weer wat geleerd! Hahahaha


„Omring jezelf met positieve mensen, want je wordt uiteindelijk als de mensen met wie je omgaat.” 
Trevor Marsicano

-