Sunday, 15 June 2014

(216) Kroontjeskruid & Smeerwortel

Kroontjeskruid - Åkervortemelk (Euphorbia helioscopia) is een vreemd plantje dat hier op de velden redelijk veel voorkomt. Met name is de vorm van de plant merkwaardig en tevens het feit dat hij niet uitbundig met kleuren bloeit.
De plant heeft wel wat weg van een uit de familie van de klaver (vlinderbloemig), maar dat is dus niet het geval. Het is van het geslacht ´Wolfsmelk´en ook hier weer hebben we te maken met een giftige plant. De naam zegt het al, het plantensap is melkachtig en zoals gezegd; giftig.
Hoe giftig? Na contact met de huid dient er grondig gewassen te worden, krijg je het in de ogen, goed spoelen en een bezoek aan het ziekenhuis... fijn plantje, niet waar?!
Het spreekt vanzelf dat inwendig gebruik vermeden moet worden. Indien een kind het kruid eet, is er acuut medische hulp nodig!


In Norge is het medicijn gemaakt van het gedroogde melksap receptplichtig, maar dus wel toegepast. Zoals ik al vaker schreef zijn veel medicijnplanten giftig, maar in gepaste hoeveelheid nuttig tegen kwalen.
Meestal is het zo dat bij droging het plantenmateriaal de giftigheid verdwijnt, niet bij dit exemplaar! Voorzichtigheid is dus geboden, en in veevoer of op de komposthoop zou het geweerd moeten worden!
"Waar is het dan goed voor Piet?" 
Het is een effectief middel tegen wratten en likdoorns, door de etsende werking van de melk.

Nooit van gehoord! En toch gaat deze plant met diens werking ver terug in de oudheid. 
We zouden onze kinderen meer moeten leren over de natuur die ons omringt! Hier in Økolandsbyen is men gewend te eten van wilde planten, en men is daar denk ik soms te makkelijk in. Zelf zal ik pas na onderzoek een plant proeven, of als hulpmiddel inzetten. En zo hoort het ook! Getuigen dit vriendelijk oogend maar giftig plantje!

Smeerwortel

Valurt - (Symphytum officinale) is voor mij een oude bekende. In Nederland veel voorkomend in een witte en lila variant. Hier in Norge heb ik hem nog niet zo vaak gezien. Het is omdat een van mijn buren een prachtige plant in haar plantbed heeft staan, dat ik erover schrijf. De plant straalt iets uit, waardoor ik hem zo waardeer. En hommels dol op de bloemen! Bijen zie je niet zo vaak, wellicht omdat de bloemkelk te diep is.
Ook deze plant staat op de lijst van receptplichtige medicatie! Omdat hij giftig is bij inwendig gebruik, en tevens omdat hij bewezen werking heeft tegen diverse kwalen: uitwendig gebruik in de vorm van zalf.
Bijv: tegen blauwe plakken en exceem, het helen van niet uit zichzelf helende wonden (geen verse wonden) en botbreuk, en een rits van anderen huidplagen.
Ook deze plant heeft een aantal ´tweelingen´ die zeer giftig zijn. In het niet bloeiende stadium kan je bijv. vingerhoedskruid makkelijk met smeerwortel verwisselen.


Het wordt aangeraden de plant dus zelf te oogsten voor eigen gebruik! 

Proefje

Vorige week dus het proefje met de kweekwortel opgezet: "Hoe snel groeit die wortel eigenlijk, en hoe lang duurt het voor er vervolgens een plantje boven de grond uit komt. En is het waar dat uit een millimeter worteltje óók een plantje groeit?".
Vier bakjes met verschillende hoeveelheid worteldelen. Het bakje met de millimeter stukjes wortel is het meest interessant, want ik heb het idee dat het de status ´Myth Busted´ gaat krijgen. Gaat er toch iets uitkomen, dan ben ik zéér verrast! Na 7 dagen nog geen groen in de bakjes aangetroffen: het groeit dus niet zo snel als boze tongen menen...


"Geduld is in kalmte accepteren dat dingen in een andere volgorde gebeuren dan je in gedachten had."
David G. Allen


-