Sunday, 6 July 2014

(218) Sint Janskruid

Johannesurt - Hypericum perforatum.
Als kruidenvinder is het wat vreemd om van dit kruid op internet doorgaans kant en klaar kruiden tegen te komen. Bij St. Janskruid is dat dan vaak in tabletjes of druppels, en die gebruikt men als natuurlijk antidepressivum. Zéér populair!!!
Als je de plant vers gebruiken wil, of je eigen voorraadje gedroogd materiaal aan wil leggen, moet je wat verder neuzen. Of laat ik zeggen flink zoeken! Eigenlijk best triest dat de verse plant nauwelijks voetlicht krijgt!


Afijn…. het lijkt erop dat alleen de bloemblaadjes voor thee bruikbaar zijn. Vreemd genoeg vind ik zeldzaam iets over gebruik van het blad. Aangezien dat een standaard ingredient van mijn ochtendthee is, verbaasd me dat! Slechts mijn favoriete gids (rolv.no) maakt melding van gebruik van de hele plant. Zo wordt het homeopathische middel ´Hypericum´ van fijngesneden plantmateriaal gemaakt. 
Zoals gezegd dit kruid is het meest bekend als middel tegen somber of neerslachtig gevoel, angst, nervositeit, maar is ook goed voor ingewanden, tegen eczeem, en een hele rits andere dingen!


Hier in Hurdal vindt je de plant op bepaalde plekken in overvloed! Rond de akkers staat hij mondjes maat.
De plek van overvloed heb ik een paar weken tijdens een wandeling ontdekt, en toen stonden ze nog niet in bloei. Vandaag terug geweest voor de oogst. Voor een pondje bloemen/bloemknoppen, ben je al snel een half uurtje zoet. Ben ik van de straat zullen we maar denken! Hahaha
Ik had gelezen dat de bloemen een agressief olie bevatten, en dat kon ik aan mijn handen zien. Niet zo erg als bij het plukken van blauwe bessen, maar toch. En de kleur was rood/blauw, terwijl ik geel had verwacht…

Als je de plant eenmaal weet te herkennen zie je ze overal! Vrolijke plant met fraaie gele bloemen! 
Het was weer vol op genieten langs de bermen! Vanalles staat nu in bloei of in de knop. Ik meende ergens boerenwormkruid te zien, maar nog niet in bloei dus, kon ik het niet met zekerheid zeggen.
Vervolgens zag ik een plant die ik nog nooit gezien had: het leek op een paardenbloem, maar héle dikke bloemstelen en zeker 50 cm hoog! Ik heb een uitgebloeide bloemknop meegenomen, om die volgend jaar te zaaien in mijn wildperkje.
Daarover gesproken; ook daar is het vol op genieten van bloeiende planten. En Oh´s en Aha´s als het gaat om herkennen. De jongen planten zijn volwassen geworden en opeens herken ik ze! Kleine plantjes ontwikkelen zich tot reuzen! Zoals de valse kamille! In eerdere jaren heb ik die plant al weten te waarderen vanwege diens aantrekkingskracht op zwarte luis, en met als gevolg daarvan aantrekken van een leger kapoentjes! Die beestjes zie ik vervolgens overal op de akker, zelfs daar waar ik geen luizen vermoedde. 

Kamille

Nu ik het toch over de kamille heb, toch de vreemde eend in de familie maar eens noemen: de Schijfkamille - Tunbalderbrå (Lepidotheca suaveolens).
Om de een of andere reden is deze plant ten onrechte in mijn geheugen als de ´valse´ kamille geregistreerd. Misschien een volksmisvatting vanwege het uiterlijk ontbreken van bloemblaadjes? 

Echte

Valse

Wat mij brengt tot de juiste identificatie van de ´valse´ kamille… ik heb er wat foto´s op nageslagen, maar eerlijk gezegd zie ik het verschil niet! Kan ook zo zijn dat Google alle kamille´s op een hoop gooit omdat veel mensen sowieso het verschil niet kennen… tja…
Volgens mij is de truc van het herkennen gelegen in het doorknippen van het hart van de bloem. Bij de valse kamille zie je geen ruimte tussen de steel en de bloembodem, bij de échte is er een hol gedeelte. Nooit geweten! Ook zou de valse vliesjes rond de buisbloempjes hebben. 
Een ander dingetje is dat de exemplaren die ik testte geheel zonder geur waren. De gulden regel zou dus kunnen zijn: holte onder de bloembodem en geurend = echte kamille.

(schijfkamille)

Nog wat details van de schijfkamile…  helpt tegen veel problemen met de maag en darmen, en tevens als wormenkuur te gebruiken. Als extra eigenschap is het licht kalmerend. Van de gedoogde bloemen kan men een thee zetten, die lijkt op de smaak van de echte kamille. Vandaag bij gebrek aan gedroogde bloemen, verse gebruikt voor de thee, en die smaakte uitstekend!!!
In mijn beleving wordt deze telg uit de familie onderschat, en wordt het vaak gezien als nutteloos of zelfs giftig…! Niet waar dus!!! Ook deze plant verdiend ons respect en dient gezien te worden als nuttige plant.

„Het is altijd het juiste moment om de juiste dingen te doen.”
Martin Luther King
   
-