Sunday, 20 July 2014

(219) Bijvoet & Boerenwormkruid

Bijvoet, oftewel Burot (Artemisia vulgaris) is de eerste plant die vandaag in het voetlicht staat.
De plant, die mild giftig is, valt op door zijn grootte, enorme sterke stengel en is meerjarig. Verder is het een plant die je niet snel zal bewonderen, omdat de bloemen nauwelijks iets voorstellen. Nee de plant moet het hebben van zijn imposant voorkomen op tot 150 cm hoog! Voor een kruidachtige plant is het bijna een struik te noemen! Afbreken van de stengel kan je wel vergeten, die is zó stug dat je een snoeischaar nodig hebt.

De Engelse naam (Mugwort) suggereert dat deze plant tegen muggen helpt, indien dat het geval is, is de BUROT in Hurdal meer dan welkom!!! 
De plant heeft een voor mensen aangenaam aroma dat muggen zou verjagen… ik heb het geprobeerd tegen de dazen (steekvlieg) maar die hebben er niets op tegen! Het leek wel of ze er door aangetrokken werden!!! Rotbeesten!
Ik lees dat de gedroogde plant in rituelen gebrand wordt en daarmee een reinigende werking heeft.
Norge heeft deze plant op de medicijn plantenlijst staan.

Medicinaal is het weer een kanjer! Ik noem er maar weer een aantal: Spijsvertering, darmproblemen, lever, nieren, gal, en net als onderstaand kruid is het ingewandwormen dodend. En nog een rits: tegen koorts, insektenbeten, griep, bloedingen, slaapproblemen en eetlustopwekkend. 


Ook handig om te weten is dat beide planten die ik vandaag in de aanbieding heb, zijn functie hebben in de wereld van de magie… bijgeloof: of te wel oude wetenschap die men zelf niet meer zo weet.
Pluk de plant op midzomernacht vóór 12 uur en draag het mee als je op avontuur uitgaat. Het zal je beschermen tegen aanvallen van wilde dieren en vergiftiging… én wat meer nuttig, zou het voorkomen dat je een zonnesteek oploopt.
Een voetenbad met deze plant helpt tegen vermoeide voeten. Leg het in je schoenen en je kunt langer onvermoeid lopen…

De etherische die zich in de plant bevindt zorgt ervoor dat het depressies verzacht en spanningen kan verlagen. Het kruid is in gedroogde vorm ook rookbaar… en dat zou dan weer goed zijn tegen nervositeit… gaan we eens proberen dan!  
Vul een kussentje met gedroogd plantenmateriaal en leg het op of naast je hoofdkussen. Het zou heldere dromen veroorzaken, maar… als het lichaam van de slaper afgifting nodig heeft, veroorzaakt het nare dromen. Proberen dus! Krijg je die nare dromen, weet je wat je te doen staat. Inmiddels heb ik al zeker een dozijn kruiden genoemd in de afgelopen tijd die bij afgifting kunnen helpen.

Na wat literatuur erop nageslagen te hebben, waarin gemeld werd dat de plant eetbaar is, de proef op de som genomen en wat blad gegeten. Interessante smaak! In Korea is Bijvoet een ingredient in soepen en salades.
Rijk aan vitaminen A, B1, B2 en C, en verder rijk aan ijzer! Goed zo!
Naar wens rauw of gekookt: smaakt het niet zo bitter en heerlijk aromatisch. In conventioneel voedsel kan het als smaakversterker gebruikt worden en met name door diens goede werking op de spijsvertering is dat een mooie plus! In het verleden was Bijvoet een onmisbaar kruid bij vleesbereiding! De ongeopende bloemknoppen (gedroogd) kan je gebruiken als vervanger van peperkorrels… klinkt onwaarschijnlijk, maar het proberen waard.

Bij gebruik als thee is de normale dosering van toepassing: een a twee theelepels kruid op een kop heet water en 10 minuten laten trekken. Drie maal daags te gebruiken. 

Boerenwormkruid (Giftig!)

Norsk: Reinfann (Tanacetum vulgare)
Meerjarige plant, die spontaan in mijn wildperk opkwam! Of ze het ruiken dat ik daar een heiligdom voor wilde planten heb…hahahaha

Toepassing van deze plant is uiteenlopend. Zo zouden mieren deze plant niet op hun pad aan willen treffen.
Heb je dus last van mieren in huis? Zet bij de deur of het raam zo´n prachtige plant! 
Tegen vlooien: Leg een kussentje gevuld met gedroogd plantenmateriaal op de slaapplaats van de kat of hond en het zou helpen tegen vlooien en luisen. Mijn kat kennende zoekt ze een ander plekkie… waar het minder stinkt…
De geur van de plant is namelijk zéér potent en enigszins aangenaam, maar laat je er niet door verleiden, want de plant is giftig!
Bijnaam is Chrysanthemum vulgare, en de chrysantengeur die ik mij van het Westland herinner lijkt behoorlijk op dat van boerenwormkruid!
De plant zou een goede buur voor fruitbomen zijn omdat het ongedierte weg houdt.


De naam doet het al vermoeden: de plant kan ingezet worden tegen ingewand wormen en parasieten. De plant is in Norge dan ook opgenomen in de lijst van medicinale planten. Verder bij nierziekten, geelzucht en spijsverteringsproblemen. Gezien het feit dat de plant giftig is, moet men met zelfdokteren zéér voorzichtig zijn! Zelf zou ik zeggen: „is de plant giftig: ga op zoek naar alternatieven!”
Bloemen, blad en wortels kunnen daarentegen veilig gebruikt worden als natuurlijke kleurstof voor bijv wol. 

De plant is rijk aan kalium en andere mineralen, en het is daarmee een nuttige aanvulling op de compost hoop.

Kokkerellen…

Vandaag staan er twee kookprojecten op het plan. Van beide genoemde planten zal ik een extract maken die in te zetten zal zijn tegen insecten. Hoe effectief dat precies zal zijn, gaan we meemaken. Als hetgeen ik erover las een beetje klopt, is het in de EKO-teelt een handig natuurlijk middel ter ingrijpen waar nodig.
Ik heb de planten in stukken geknipt en de dikkere stengels verwijderd. Vervolgens heb ik het 10 uur in koud water gezet.
Het uiteindelijke koken: 1 uur, waarna het af kan koelen en gefilterd kan worden.
Ik heb nergens gelezen over verdunnen, maar denk dat ook dit extract 1:7 verdund kan worden als er gespoten gaat worden.

Het extract van de Bijvoet gaan we zeker ook als spray tegen muggen inzetten!!!

„Wie begint met zekerheden, zal eindigen met twijfels. Maar wie zich vergenoegt met twijfels aan het begin, zal eindigen met zekerheden.” 
Francis Bacon


-