Sunday, 14 December 2014

(224) Donkere dagen voor Jul!

De smaak van Hurdal
Laatst kocht ik een pot ecologische pindakaas.
En dan verwacht je eerlijk gezegd een superlekker product, helaas pindakaas… dat was niet het geval.
Ingrediënten: 99,3% pinda´s en wat zout 0,7%
In de Hollandse pindaboter zit: 85% pinda´s, plantaardig vet en olie en eveneens wat zout.
In tegenstelling tot wat men zou denken is er geen suiker toegevoegd in dit broodbeleg!
Weinig verschil qua inhoud dus, het enige waar de smaak dus echt vandaan kan komen is de eco-pinda versus de conventionele.
Proef op de som genomen en een zakje eco-pinda´s gekocht bij de plaatselijke grossist.
Yeps! Dat is het antwoord! Die pinda¨s zijn gewoon niet lekker genoeg. Smaak is een persoonlijk ding ja, maar naar mijn mening is die pinda van een mindere kwaliteit. Eco of geen eco, ik zal ze niet zo snel meer kopen, en ook die pindaboter mag van mij in het schap blijven staan voor een die-hard ecofan!


Gezien de dingen die ik in blog 223 stelde over smaakvollere rassen is dit fenomeen raar! Hurdal is voor pinda´s te koud, maar ik ga wél in de kamer een experimentje doen in wat bloempotten waar ik pinda´s in ga zaaien.
“kan dat dan?” Ja als je gewone ongeroosterde pelpinda´s neem, moeten die gewoon kunnen kiemen. Ik zal de resultaten hier tzt posten.     

Vrijwilligers dagboek
Morgen is het de dag van vertrek voor de drie laatste vrijwilligers!
Eerlijk gezegd hadden we de laatste weken niet zoveel werk meer voor ze, maar het was fijn om ze nog wat langer bij ons te houden.
Leuke jonge mensen in het drop is veel waard! Ze helpen mee een positieve sfeer op te bouwen, samen te lachen, te eten, te praten! 
Deze laatste groep is de harde kern gebleken met meer dan 100 dagen verblijf! Als ik het zo opschrijf ziet dat er boelveel uit! Dat is meer dan 25% van een jaar! Het maak mij ook blij omdat het een blijk van waardering is voor ons als ´gastgezin´: blijkbaar doen we iets goed! Enne in die periode ging er ook genoeg mis hoor! Het feit van twee vrijwilligers die zich niet wisten te gedragen en elkaar het leven zuur probeerde te maken. Ondanks beslissingen die niet populair waren, bleven de anderen in ons midden. Mogelijk dat ze er ook iets van geleerd hebben?
Het zich bewust worden dat dit soort incidenten ook (of juist...) bij het alternatieve leven hoort…

(ook dit jaar hebben we weer een mooie boom opgezet!!!)

Voor volgend jaar hebben zich al drie (nieuwe) personen aangemeld: een jongen van 21 uit de USA en twee meiden met dezelfde leeftijd uit Engeland. Dylan denkt erover drie maanden te blijven, en de dames slechts twee weken. 
Ik ben benieuwd hoeveel van de mensen van dit jaar volgend jaar terug zullen komen! Ik heb al vaak aan moeten horen dat ze volgend jaar terugkomen om te kijken hoe het nieuwe drop er dan bij zal staan. Ze zijn uiteraard welkom!  

Jongens van de Bouw
Het gerucht ging al een tijdje dat er ook een Duitse fabriek aan de elementen zou werken, en ja hoor! Deze week werden twee huizen vanuit Duitsland geleverd van de typisch Duitse klasse. Met andere woorden: professionele aanpak, geen woorden maar daden, en de minuscuul kleine foutjes meteen naar de fabriek terugkoppelen. Wellicht is fabricage in Duitsland niet de goedkoopste optie, maar tot nu toe wel met het beste resultaat.
En er moeten nog dertig huizen gebouwd worden voor de lente begint… ze kunnen mij veel vertellen maar dat zie ik eigenlijk niet als haalbaar. We zullen het zien. 


De weerman
De sneeuw die ik in de vorige melding voorspeelde, kwam! En bleef liggen. Geen sprake van hoeveelheden, maar gewoon een leuke dunne laken van sneeuw over het landschap! In de tussentijd ook genoeg dooi gehad en wat regen daarbij wat ervoor zorgde dat de jeugd weer op de schaatsen over de binnenwegen van ons dorp konden. Zonder spijkers onder je schoenen heb je hier niets te zoeken!
Voor vanmiddag verwacht men de laatste plusgraden, met wederom regen, en daarna gaat de winter écht van start, met 10 dagen van vorst in het vooruitzicht. Lekker! :-)


“Verander je meningen, houd vast aan je principes; vernieuw je bladeren, laat je wortels intact.”
Victor Hugo

-