Tuesday, 3 March 2015

(228) Het Nestkastje

In deze Noorse winter hebben de vogels niet veel te eten door de sneeuw op de grond, en insecten die nog niet het plan hebben om uit hun schuilplaats te komen. 
Ja, net als in NL voeren we hier dus de vogels in de winter bij met zaadjes en vetbollen.
In tegenstelling tot de traditie in NL is het hier véél belangrijker voor de vogels zelf dan voor het genot van de voerende partij. Nee, ik oordeel niet! Vogels voeren is mooi werk, ook al kunnen ze dat prima zelf vinden als er geen sneeuw ligt, en het al bijna voorjaar is, maar goed zoals gezegd is het hier in Norge andere koek en van levensbelang voor de koolmezen, pimpelmezen, boomklevers, en mussen.

De gedachte kwam een paar weken geleden bij me op om een zestal nestkastjes te gaan maken, zodat de aardige beestjes ook na de winter bij ons blijven. Kijk, daar komt dan ook hier een stukje eigenbelang om de hoek kijken. Het is gewoon leuk om jonge vogels in het ecodorp te hebben en ik weet wat die graag eten… luizen en rupsen…hahahaha
Eigenbelang? Nee eigenlijk niet, ik zie het meer als een perfecte samenwerking tussen ons: boer en vogel, wij respecteren elkaar. Heb die vogel daar erg in, waarschijnlijk niet, die volg haar natuur en wil overleven, nieuw leven scheppen, en die te eten geven. Prima, even goede vrienden! :-)


Tijdens het bouwen van de kastjes gebeurde er iets onverwachts, zonder er erg in te hebben maakte ik de vliegopening aan de achterzijde van de kast. Waarom? In eerste instantie omdat ik niet op zat te letten… in tweede instantie omdat de kast er voor mijn idee logischer uitziet met het vlieggat aan de langste kant van de kast. Fout? Geen idee! 
Ik heb hierop geprobeerd de gangbare redenering op het internet te vinden en dat was helemaal niet zo vaak een gegeven. Ik las dat als het dak naar voren afloopt er minder kans is dat regen in de kast komt. Onzin! Het is véél logischer om te denken dat als het dak naar achteren afloopt het regenwater geen kans heeft om tijdens de regen in het vlieggat te worden geblazen. Ik heb het nergens gelezen, maar ook lijkt het wat schaduw op te leveren als het dak schuin naar voren overhangt. Ook dat nut is ver te zoeken daar het oppervlak van de voorkant sowieso groot is en door de zon wordt opgewarmd. 
Feit is en blijft dat ik veel verschillende afbeeldingen gezien heb en bijna geen een het dak schuin naar achter heeft. Misschien zet ik hierbij een trent? Of aan het eind van het jaar blijkt dat geen van de kastjes in de smaak van de gevleugelde vrienden viel. Te vroeg om dat nu al te stellen.
Een van de variaties van nestkastjes heeft een dakje dat naar beide zijkanten afloopt… als het gaat over goed of fout qua regen of zon, dan zijn die kastjes mega-fout, toch?


Het op de juiste plek ophangen van de kastjes is denk ik toch wel het meest belangrijke! Noord-Oost omdat de  zon de kast dan niet beschijnt na het ochtendgloren! Belangrijk!!! Ook komt de meeste regen en wind uit het Zuid-Oosten of Westen, dus Noord-Oost is belangrijk!!! En de hoogte: 2-3 meter vanaf de grond is goed voor kasten voor mezen. Een meter of 15 tussen de kasten is het beste, maar pimpelmezen kunnen gerust binnen de 5 meter meerdere kastjes hebben hangen. Ter extra info: vliegopening voor koolmezen 3,2 cm en pimpelmezen geven de voorkeur aan 2,8 cm. 

Mijn kastjes hebben dan ook een gevarieerde opening die tussen deze diameters zit. We gaan het zien! Leuk!
Enne… bij het ophangen niet in een levende boom schroeven hè…! Hang die op met een ijzerdraad die om de stam gaat. Die blijft best wel hangen! Bij twijfel twéé ijzerdraden, een boven en een beneden.

Veel vogelplezier toegewenst!

“Wie begint met zekerheden, zal eindigen met twijfels.
Maar wie zich vergenoegt met twijfels aan het begin, zal eindigen met zekerheden.” 
Francis Bacon


-